Vysoce postavený Rom čelí obžalobě z pokusu o vraždu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vysoce postavený Rom čelí obžalobě z pokusu o vraždu!

Tibor L. u soudu popřel, že by zaútočil samurajským mečem na svého příbuzného Reného S.
Tibor L. u soudu popřel, že by zaútočil samurajským mečem na svého příbuzného Reného S. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, ara)

Samurajský meč svištěl vzduchem při surové bitce mezi dvěma brněnskými olašskými Romy. Střetli se kvůli lásce. Pokus o vraždu začal včera řešit Krajský soud v Brně.

Poškozeného Reného S. (36) přivezli k soudu policisté z vazby, obviněný Tibor L. (40) přišel sám a v obleku. René S. všechny uzemnil doznáním, že si útok z května 2014 vymyslel. „Slyšel jsem, že Tibor L. čeká dítě s mou družkou, chtěl jsem si to s ním vyřídit. Byl jsem rozčílený a zlomil jsem o něj lopatu,“ uvedl poškozený.

Jak se na scéně objevil samurajský meč už nikdo neví. „Tibor L. na mne neútočil. O meč jsem se poranil sám. Později jsem zjistil, že má družka s ním nic neměla, souložila s mým bratrem Pavlem. Je to zkrátka kur... Karikovi (přezdívka Tibora L., pozn. red) se omlouvám,“ dodal René S.

Znalci pochybují
Znalci kajícné doznání oběti vyvraceli. „Poškozený mi tehdy řekl, že se snažil rukou vykrýt útok mečem, který na něj vedl Tibor L.,“ uvedl lékař Martin Kratochvíl, který zraněného Reného S. ošetřoval. Tomu by odpovídalo podle experta Milana Votavy i způsobené zranění. Tibor L. před soudem řekl, že není žádný zločinec. „Nikde nepracuji a nemám žádný majetek, ale nemám problémy s penězi,“ řekl Lakatoš. Prý prodali dům za 17,5 milionu korun a družka má pozemky, které pronajímá.
Romistka Iva Pellarová o Olašských Romech: Mají krále a žijí podle vlastních pravidel

Olašští Romové, i když jsou součástí naší společnosti, dodnes žijí ve svém světě podle vlastních pravidel a hodnot. Více o nich říká romistka Iva Pellarová.

Kdo jsou olašští Romové?
„Původně to byli kočovníci. Dodnes vytvářejí úzce semknutou etnickou skupinu, která má své vlastní zákony. Opovrhují ostatními Romy, protože si nedokázali udržet svou komunitu a svá pravidla.“

Kdo této skupině na našem území vládne?
„Volí svého krále. Tato čest přísluší krisu, což jsou nejváženější zástupci jednotlivých olašských velkorodin. Říká se jim krisakere manuša. Ti také rozhodují vážné spory mezi jednotlivými rodinami.“

Může krále oslovit kdokoliv?
„Obyčejný člověk nesmí s králem mluvit přímo. Jeho přání tlumočí krisakero manuš. Přání může ale projevit jedině muž, nikoliv žena.“

Jaký největší trest může kris provinilci uložit?
„Největším trestem krisu může být vyloučení z komunity, takzvané magerdo. Je buď  trvalé, nebo dočasné. S vyloučeným se může po dobu magerda stýkat jen jeho nejbližší rodina.“

Jak vnímají Olaši okolní svět?
„Ostatní svět a život v něm pro ně není důležitý.“

Kde žijí a čím se živí?
„Žijí po celém světě. U nás jsou velké komunity v Praze, Brně a Ostravě. Často se živí obchodem, ať už legálním, nebo ilegálním.“


Kdo je Tibor L.
Čelný představitel olašských Romů v Brně známý jako Karika. Nikdy nebyl soudně trestaný, přestože jeho jméno před osmi lety figurovalo v kauze Luhaňské brigády. Tehdy přiznal nákup zbraní i střeliva a před soudem uvedl, že v herně dokáže utratit i půl milionu korun za noc. Jezdí v mercedesech a BMW.

Jak poznat olašského Roma
*Muži jsou převážně tlustí, což je znak blahobytu, a nosí klobouky.
*Ženy jsou ověšené zlatem a mají ho často i v zubech. Je to jednak dědictví po předcích a také celý rodový majetek. Jejich úkolem je chránit ho. Nesmí ho prodat, jinak by je čekalo magerdo, tedy vyloučení z komunity.
*Jsou nositeli jmen např. Stojka, Lakatoš, Rafael či Neméth.
Chudí i bohatí
Největší hodnotou pro olašské Romy je zlato. Za nejchudší jsou považováni Romové z osad na východním Slovensku. K nejbohatším Romům tradičně patřili muzikanti, kteří dříve účinkovali i na šlechtických dvorech. Později vytvořili zvláštní vrstvu městských kavárenských hudebníků. Olašští Romové, kteří patřili do 50. let 20. století mezi nejchudší, dnes díky různým formám »obchodování« patří mezi nejbohatší romské vrstvy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.