Unikátní výstava veteránů: 80 let starý Rolls-Royce vás přijde na pět milionů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Unikátní výstava veteránů: 80 let starý Rolls-Royce vás přijde na pět milionů

Nejdražší vystavený Rolls-Royce Phantom pořídíte za  5 milionů.
Nejdražší vystavený Rolls-Royce Phantom pořídíte za 5 milionů. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Pragovka, ve které jezdil první československý prezident T. G. Masaryk, nebo stoletý Laurin Klement BS. To jsou jedny z taháků Veteran Motor Show Praha 2007. Haly holešovického výstaviště v Praze jsou plné milionářských aut. Dnes se veteráni vydají na závod 1000 mil československých na trase Praha – Bratislava – Praha.

Mezi skvosty na holešovickém Výstavišti vyčnívá například nejdražší veterán výstavy Rolls-Royce Phantom z roku 1927, dobová vlajková loď této značky. „Jeho cena se pohybuje kolem pěti milionů korun,“ prozradil Aha! jeho spolumajitel Miroslav Kotlařík.

U nás je patrně nejdražším veteránem automobil Mercedes Benz 500K – speciál roadster. Vůz byl vyroben v Německu v roce 1933 pro nacistu Kurta Hünlaina. Na celém světě jsou pouze tři kusy a k vidění jsou ještě v muzeu ve Stuttgartu a v Las Vegas. Do Československa se dostal za protektorátu a poté jej vlastnila naše armáda a Fond národní obnovy. U nás byl spatřen ve Zlíně u majitele autosalonu Ladislava Samohýla. Cenu vozu nelze vyčíslit, ale odhaduje se na 40 milionů korun.

Nejdražším veteránem na světě je zřejmě Mercedes-Benz 540K Roadster. V německém Stuttgartu byl vydražen za 105 milionů korun. To je nejvyšší cena, jaká zatím za historické vozidlo padla. Černý roadster měl pohnutý osud, z výrobní linky sjel v říjnu 1939 jako jeden z pěti. Prvním majitelem byl bývalý rumunský král Karel II. Po válce se mercedes stal válečnou kořistí Sovětského svazu a do roku 1965 ho používali prominenti Rudé armády. Poté auto vystřídalo několik majitelů, až se v roce 1996 dostalo do rukou německé firmy. Renovace trvala pět let a po dalších několika letech se »našel« nový majitel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.