Víkend jako v tropech - Dnes bude 30° Celsia | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Víkend jako v tropech - Dnes bude 30° Celsia

O víkendu přijde každé osvěžení vhod.
O víkendu přijde každé osvěžení vhod. (Profimedia.cz)

PRAHA – Meteorologové varují: tropická vedra nás budou mučit ještě minimálně tento víkend. Dnešní průměrné teploty se budou pohybovat kolem 30° Celsia. V nebezpečí jsou malé děti, staří lidé a nemocní se srdcem!

Celková biozátěž se bude během víkendu kvůli tropickým teplotám pohybovat na hranici střední a těžké zátěže. Lékaři proto nedoporučují vykonávat příliš fyzicky náročnou činnost. „Měli bychom pít i mnohem více tekutin, alespoň pět litrů denně. Spalující žár nás dehydruje a nedostatek vody by mohl vést k přehřátí organismu,“ varuje lékař Milan Prokop. „Kardiaci by měli setrvávat v chladných místech a dusnu a parnu se vyhnout. Mohlo by je to stát život, čekáme totiž zvýšený výskyt infarktů,“ doplnil lékař.

Tropické rekordy přitom už pomalu patří ke koloritu českého jara a měli bychom se na ně připravit i v následujících letech. „Průměrné denní teploty během víkendu neklesnou pod 27 stupňů Celsia. V noci se teploty budou pohybovat kolem 16 stupňů,“ tvrdí meteorolog Karel Kristián s tím, že se zřejmě z horka vyskytnou lokální bouřky s kroupami. Ty pak mohou zvýšit zátěž zejména u astmatiků, kardiaků a psychicky labilních osob.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.