Příběh dítěte z nádraží - Kamil už má rodiče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Příběh dítěte z nádraží - Kamil už má rodiče!

Kamil už je pořádný chlapák.
Kamil už je pořádný chlapák.

PRAHA – Kamil, nalezenec z lounského nádraží, už má nový domov! Malý klučina váží něco málo přes pět kilo a pro rodiče znamená celý svět. Tedy pro ty adoptivní – ti vlastní se ho naopak pokusili zabít.


Kamilovi budou brzy tři měsíce a doma rozdává první úsměvy.

Dvoudenní miminko zachránil 3. března před jistou smrtí posunovač na lounském nádraží. Když si odskočil do křoví na záchod, našel pohozenou plátěnou tašku a v ní novorozeně. Miminko bylo těžce podchlazené a přestože nemělo valnou šanci na přežití, lékařům se ho povedlo zachránit. Podle jména, které bylo ten den v kalendáři, mu sestřičky v nemocnici začaly říkat Kamil.

Po necelých třech týdnech chlapec putoval do mosteckého kojeneckého ústavu. Tady byl až do 7. května. Pak si pro něj přijeli adoptivní rodiče. Po dvouměsíční zákonné lhůtě, kdy se k dítěti mohli přihlásit biologičtí rodiče, mu je vybrala příslušná komise. „Osvojení dítěte a výběr adoptivních rodičů probíhaly naprosto standardně. Byli to rodiče, kteří v ten okamžik přišli na řadu. Máme seznam žadatelů o náhradní rodinnou péči a oni byli nastaveni na takto malé dítě a na chlapce,“ řekla ředitelka mosteckého kojeneckého ústavu Milada Šilhová. Kliknutím zvětšeteAdoptivní rodiče podle ní pocházejí z Ústecka, nic bližšího k nim zveřejnit nelze.

Odchod malého Kamila sestřičky v kojeneckém ústavu oplakaly. „Nebyl to žádný valibuk, ale bylo vidět, že je to silák a houževnatý bojovník. V jeho urputnosti byla síla přežít. Křehčí dítě by takový vstup do života, jaký má Kamil za sebou, vůbec nepřežilo,“ podotkla sestřička Milada Šilhová. Když Kamil do ústavu přišel, nevážil ani tři a půl kila, při odchodu měl přes pět kilo. Policie po člověku, který Kamila pohodil, pátrá zatím marně.

Tímhle si prošel

2. března – kdosi ho vložil do plátěné tašky a nechal na odlehlém místě kousek od lounského nádraží.
3. března – ráno ho náhodou našel posunovač, který si odskočil do křoví na záchod. Podchlazený chlapeček bojoval v nemocnici o život, sestřičky mu podle jména v kalendáři začaly říkat Kamil.
22. března – Kamila převezli do kojeneckého ústavu v Mostě.
3. května – vypršela dvouměsíční zákonná lhůta, v níž se o něj mohli přihlásit jeho biologičtí rodiče. Začalo předadopční řízení.
7. května – dítě je s rodným listem (datum narození a jméno a příjmení mu určil soud, který mu křestní jméno Kamil ponechal), průkazkou pojištěnce a očkovacím průkazem umístěno v rodině zájemců o adopci.
22. května – Je prodloužena tzv. dlouhodobá návštěva dítěte v rodině.

Co bude dál?

> Kamil bude svěřen rodině do tzv. předadopční péče, která obvykle trvá tři měsíce. Rodiče by se v té době měli s dítětem sžít, mohou mu také vybrat jiné jméno, mohou mu dát i své příjmení.
> Po uplynutí této lhůty si rodina může dítě osvojit, ne však nezrušitelně. To podle zákona lze až po dovršení prvního roku věku. Do té doby zůstane Kamilovým opatrovníkem Fond ohrožených dětí.


Autor: Hana Šmídová
Foto Aha! – Alexandr Malachovský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.