Sklípkani předou nášlapné pasti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sklípkani předou nášlapné pasti!

Pavouk svou pavučinu neustále zdokonaluje.
Pavouk svou pavučinu neustále zdokonaluje. (Foto Kateřina Misíková)

Sklípkani myší si žijí v »bavlnce«! Můžete je pozorovat v expozici Akva Tera plzeňské zoo. Vidět je i to, jak svou pavučinu neustále vylepšují. Chrání jejich hnízdo před vlhkostí, pomáhá při rozmnožování a spolehlivě »hlásí« sklípkanovi, co se děje kolem jeho obydlí. V předení jsou sklípkani velmi rychlí. »Noru« dokážou upříst během jediného dne.

Hlásič pohybu
Pavučinou si sklípkani zapředou nejen noru, ale také její okolí. Funguje jako nášlapná past. „Sklípkani mají špatný zrak, ale o to citlivěji vnímají jemnými chloupky na nohách vibrace, které v pavučině způsobí například hmyz. Pavouk díky tomu zjistí, zda má zaútočit na kořist,“ objasňuje Jiří Doksanský, vedoucí plzeňské Akva Tery. Ulovit tak dokáže i menšího potkana nebo myš.


Izolace a ochrana
Jemná pavučina má pro sklípkany i další životně důležité významy. Vytváří z ní kokony, do nichž ukládá k líhnutí vajíčka. Slouží ale i pavoukovu pohodlí. Jeho domov totiž izoluje před vlhkem a chrání před plísněmi. Pavučinové hnízdo dokážou sklípkani vyrobit o délce od několika centimetrů až po půl metru. Tuto dovednost si uchovávají už 300 milionů let.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.