Jedlé květiny – voňavé a plné vitaminů: Krása na talíři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 13. června 2024

Svátek slaví Antonín, zítra Roland

Jedlé květiny – voňavé a plné vitaminů: Krása na talíři!

Nesbíhají se vám chutě?
Nesbíhají se vám chutě? (Foto scom, ara)

Květiny jsou krásné, pěkně voní a k létu patří. Nemusí nás těšit jen ve váze, ale mohou vám rozehrát chuťové buňky i na talíři. Na kterých květinách si pochutnáte a které je lepší nechat na záhoně?

Jakou vybrat?
Určitě vynechte květiny s ovadlými lísky, vybledlé či uzavřené. Měly by být rozvité, abyste si je dobře prohlédli. I květy mohou být nedozrálé, a pak jsou hořké nebo trpké (stejně chutnají přezrálé).

Levandule
Sladká květinová vůně se výborně hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě či ovocným salátům. Skvěle chutná šampaňské s levandulovou ozdobou nebo voňavý sorbet. Kromě dobrot si můžete vyrobit olej, který dodá zeleninovým salátům jedinečnou chuť.

Pampeliška
Pampelišky jsou plné antioxidantů a minerálů, obsahují zejména velké množství draslíku. Rostliny jsou sice hořké, ale pikantně okoření salát. Výborný je také pampeliškový sirup.

Ibišek
Květy ibišku můžete klidně jíst, ale mnohem lepší je udělat si z nich čaj. Tento odvar se dá pít teplý i studený. Výborný je v horkém letním dni s ledem.

Zimolez
Květy mají sladkou medovou chuť. Můžete je jíst jen tak, ale výtečné jsou přidané do letního salátu.

Šeřík
Šeřík krásně voní. Stejně tak jako voní, ovšem i chutná. Je však velmi křehký. Nechcete-li ho používat pouze na ozdobu, přidejte do vanilkového jogurtu.

Měsíček lékařský
Měsíček může mít až pikantní chuť. Je skvělým doplňkem k rýži, hodí se do polévky a k těstovinám.

Růže šípková
Obsahuje velké množství vitaminu C a zachovává si ho i při usušení plodů. Dají se z ní připravit osvěžující nápoje.

Cuketa
Oranžové anebo žluté květy cuket můžete jíst syrové, ale musíte je natrhat těsně před  konzumací. Předvařené se používají například do španělských tortill.

Fialka
Květy i listy fialky jsou jedlé. Mohou být použity k obarvení salátu. Často se také využívají pro výrobu želé a přidávají se do čajových směsí.

Karafiát
Jsou krásné a sladké. Výborné jsou přidané do vína. Pomocí květů karafiátu také můžete vytvořit skvělou dekoraci na vrcholu dortu.

Maceška
Používá se jako jedlá dekorace na talíř. Barva dodá šmrnc letním salátům.


Levandulová bábovka
Budete potřebovat¨:

  • 140 g cukru
  • ½ lžičky vanilky
  • 1 lžičku sušené levandule
  • prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 125 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce mléka
  • cukrovou polevu
  • čerstvou levanduli

Postup: Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo, prosetou mouku s práškem do pečiva a vlažné mléko. Těsto dobře vyšlehejte a přidejte vanilku a lžičku sušené levandule. Nakonec přimíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 30 minut. Upečenou bábovku polijte cukrovou polevou a posypte čerstvou levandulí.

Tyhle nejezte!
Verbena, hrachor, oleandr, narcis, lobelka, azalka, rododendron.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.