Kdo je brutální vrah, který podřízl nevinného kněze?! Miloval Rihannu a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kdo je brutální vrah, který podřízl nevinného kněze?! Miloval Rihannu a...

Byl tikající časovanou bombu. To tvrdili o Adelovi sousedé.
Byl tikající časovanou bombu. To tvrdili o Adelovi sousedé. (Foto: Profimedia.cz, Twitter, EPA, ČTK)

Vrah kněze z francouzského Saint-Etienne-du-Rouvray býval až do začátku loňského roku normálním mladíkem. Miloval písničky Rihanny a kreslený seriál Simpsonovi. Pak se ale Adel Kermiche (†19) výrazně zradikalizoval, dokonce se pokoušel dostat i do Sýrie!

Kermiche pochází z rodiny alžírských přistěhovalců a do Sýrie chtěl odjet hned dvakrát. Po druhém pokusu skončil ve vazbě, kde si odseděl deset měsíců. Letos v březnu ho soudce podmínečně propustil, přestože byl žalobce proti.

Soudce své rozhodnutí zdůvodnil tím, že si dotyčný své omyly uvědomuje a ve vazbě má sebevražedné tendence. „Jsem muslim vyznávající hodnoty milosrdenství a laskavosti,“ řekl Kermiche při jednom z rozhovorů s vyšetřovateli.

Kamarád džihádista
Když se vrátil domů, chtěl, aby mu ostatní říkali Abú Adam. K radikalizaci Kermiche přispěl velkou měrou Maxime Hauchrad (24), francouzský džihádista a bývalý katolík, který se objevil na videích s vraždami syrských a amerických zajatců.

S Hauchradem se znal ještě z doby, kdy spolu bydleli v městečku Le Bosc-Roger-en-Roumois. Kermiche se sice musel v souladu s podmínkami propuštění každý den hlásit na policejní stanici a nesměl z nohy sundat elektronický sledovací náramek, ale mezi 8.30 a 12.30 měl vycházky. Právě v té době v úterý zaútočil...

Sestra Danielle: Byla to hrůza!
Stařičký kněz Jacques Hamel (†84), kterému Kermiche s komplicem podřízli hrdlo, v kostele normálně mše nesloužil. V úterý zastupoval kolegu, jenž odjel na dovolenou.

Sestra Danielle, které se z kostela podařilo utéci a zalarmovat policii, uvedla: „Když jsem je viděla, hned jsem si řekla, že to je konec! Řvali: Vy křesťané a zabíjíte nás! Pak se vrhli na kněze Jacquese. Donutili ho kleknout si na kolena, pokoušel se bránit, a tak drama začalo. Nahrávali se. Udělali kázání u oltáře v arabštině. Byla to hrůza...“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.