Vnučku (9) zneužila babička k vyřízení účtů: Brutální sex s otčímem!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vnučku (9) zneužila babička k vyřízení účtů: Brutální sex s otčímem!?

Ilustrační foto!
Ilustrační foto! (Foto: ara)

Sexuální historkou měla holčička (8) z Klatovska zlikvidovat svého otčíma (38). Uvěřila jí i zkušená psycholožka (62). Před soudem ale nejspíš skončí dívčina babička, která ji k šíleným historkám plným brutálního sexu navedla. 

Vyprávění holčičky při psychoterapeutickém sezení o tom, jak jí nevlastní otec strká jazyk do pusy a osahává ji na prsou a přirození, pohnulo i psycholožkou a soudní znalkyní natolik, že školačce uvěřily a podaly trestní oznámení. Informoval o tom server novinky.cz.

Muže, který od počátku tvrdil, že je nevinný, vyšetřovatel obvinil z pohlavního zneužívání. Pět měsíců žil jako ve zlém snu. Okolí se na něj začalo dívat jako na zvrhlíka. Ani ponižující sexuologické vyšetření ale neprokázalo, že by trpěl jakoukoliv úchylkou či duševní nemocí.  Zvrat do případu nakonec vnesla sama holčička. Přiznala, že ji navedla babička z otcovy strany. Ta se tak snažila zabránit kontaktu vnučky s matkou.  
Advokát Jan Černý: Babi může před soud!
„Nezletilá dívenka není trestně odpovědná. Dospělí se často domnívají, že když navedou dítě, které není trestně odpovědné, tak se jim nemůže nic stát,“ uvedl pražský advokát Jan Černý s tím, že je to ale velký omyl. „Pokud se prokáže, že holčičku babička navedla s úmyslem poškodit otčíma, tak je velmi pravděpodobné, že to policie a státní zastupitelství vyhodnotí jako trestný čin,“ objasnil Černý. Za to ji hrozí několikaleté vězení.
A může i »cvakat«!
Po povedené babičce navíc může otčím žádat náhradu škody i náhradu za nemajetkovou újmu, například za psychické trauma. „Výše není omezena. Záleží jen na tom, jak vysokou škodu a újmu prokáže,“ zkonstatoval Jan Černý.  

Soudní znalec Jiří Jelen: Polovina obvinění je falešná
*Jak často děti falešně obviní dospělého ze sexuálního zneužívání?  
„Jedná se zhruba o padesát procent z trestních oznámení tohoto typu.“  
*Jaké jsou důvody a o jak staré děti se nejčastěji jedná? „Nejčastěji si sexuální obtěžování vymýšlejí dívky v pubertě, například když se chtějí pomstít klukovi, který se s nimi rozešel, nebo nevlastnímu otci, kterého nesnášejí. Druhý okruh jsou spory kolem dětí rozvedených rodičů. Stává se, že matky nebo blízké osoby dítě navedou. Zde se jedná o předškoláky nebo děti mladšího školního věku. Je u nich vysoká závislost na osobách kolem nich a nekritičnost.“

*Jaká je šance, že se lež odhalí?
„Omyl zcela vyloučit nelze nikdy, ale šance, že se pravda odhalí, je poměrně vysoká. Na druhou stranu ta zbývající polovina, jsou pachatelé téměř s jistotou. V těchto případech se nařizuje psychologický posudek na věrohodnost dítěte. A sexuologicko-psychiatrický na potenciálního pachatele.“

Kolik stojí odhalit lež?
„Znalecký posudek stojí 15 až 20 tisíc a v těchto případech se dělají minimálně dva, na dítě a dospělého.“

Psycholožce nic nehrozí
Psycholožce nic nehrozí, naopak podle Jelena měla povinnost policii informovat. Nicméně i znalec může chybovat. Co pak? Pokud se jedná o drobné pochybení, potom je řeší komora znalců. „Jestliže ale znalec uvede nepravdivý znalecký posudek, pak se jedná o trestný čin a znalci hrozí několikaleté vězení. Trestní oznámení na něj může podat kdokoliv,“ dodává Černý.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.