Bém je v Himálaji ve výšce 6500 metrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bém je v Himálaji ve výšce 6500 metrů!

PRAHA – Primátor Pavel Bém, který v těchto dnech zdolává nejvyšší horu světa Mount Everest (8850 m), postavil s dalšími horolezci druhý výškový tábor. Nachází se v 6500 metrech nad mořem.


Na vrchol mu chybí 2350 metrů! A už viděli smrt!

V drsném pohoří ovšem zahynul slovenský horolezec a šerpa z výpravy, která se s Bémovou expedicí míjela.

Kruté dokážou být velehory. Stačí malá chybička a horolezci mohou ztratit život. Během minulého týdne v Himálaji zahynuli dva lidé, slovenský horolezec Marek Hudák a šerpa Kancha (37).

„Vybudovali jsme tábor č. 2, zažili však přitom první neštěstí. Ledopád Khumbu je nádherný, ale mimořádně nebezpečný. Šerpa Kancha přišel o život kousíček nad výškovým táborem C2 ve výšce 6500 metrů. Nikdo z šerpů nechce pořádně říci, jak k neštěstí došlo, přesto je fascinující vidět, s jakou bezprostředností a samozřejmostí místní hrdinové přijímají smrt,“ popsal primátor Prahy Pavel Bém.

Neštěstí se stalo těsné poté, co Bémova expedice postavila druhý výškový tábor a vrátila se do prvního, který je na hraně ledopádu Khumbu. „Před námi je den a půl odpočinku a potom zpátky do výšek a zimy. Tentokrát se pokusíme vystoupit až do nadmořské výšky 7300 metrů a na terénním zploštění přímo pod západní stěnou Lhotse postavit tábor číslo tři,“ řekl Bém.

Cesta mezi prvním a druhým výškovým táborem byla podle informací z výpravy na himálajské poměry mimořádně bezpečná. Druhý tábor je poměrně blízko pod jihozápadní stěnou, kterou letos tvoří většinou skála. Zatím proto nehrozí pád lavin.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Autor: (zv)
Foto archiv

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.