Apokalypsa v Kanadě: Plameny šlehaly do výšky 60 metrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Apokalypsa v Kanadě: Plameny šlehaly do výšky 60 metrů!

Plameny jsou tak ohromné, že nejdou uhasit!
Plameny jsou tak ohromné, že nejdou uhasit! (ČTK)

Kanada v plamenech! V pohotovosti je zejména provincie Alberta, kde už před požárem uteklo celé město Fort McMurray. Pozemní evakuaci tam však zastavily plameny, které šlehaly až do výšky 60 metrů! 

„Zastavili jsme kvůli hustému kouři,“ uvedl Jack Poitras z kanadské jízdní policie, proč musel v pátek ve Fort McMurray náhle zastavit konvoj s 1500 vozy doprovázený policií. „Byly tam plameny dosahující výšky až šedesáti metrů z obou stran silnice, takže to nebylo bezpečné,“ vysvětlil, proč byla evakuace města odložena. Nakonec ale auta bezpečně projela směrem na jih. „Šel z toho strach. Když jsme projížděli, měli jsme oblečení přes ústa, abychom vůbec mohli dýchat,“ popisovala ohnivou apokalypsu další svědkyně Sarah Babstuck.

 

„Celé čtvrti zachvacují plameny. Záběry aut uhánějících po silnicích, zatímco oheň se blíží ze všech stran, budily nemalou hrůzu,“ popsal kanadský premiér Justin Trudeau. Albertská premiérka Rachel Notley ještě doplnila, že letiště ve Fort McMurray je zatím v provozu, v pořádku je podle ní zatím i nemocnice, úpravna vody a telefonická centrála. Jenže... „Městu hrozí zkáza. Napravení rozsáhlých škod potrvá mnoho měsíců,“ byla si jistá Notley. Vláda v provincii Alberta už proto vyhlásila stav ohrožení a na pomoc evakuovaným připravila v přepočtu přes 1,8 miliardy korun.

 

Naleziště ropy v ohrožení
Strach místních je o to větší, že požár v Albertě ohrožuje i naleziště ropy. Fort McMurray totiž leží v centru oblasti těžby ropných písků. Kvůli požárům se tam dle odhadů zastavila až čtvrtina produkce ropy. Plameny přímo ohrožují dvě ropná naleziště a deset operátorů už zastavilo těžbu.

 


Pomůže už jen déšť?!
Oheň se rychle šíří kvůli trvajícímu silnému větru, vysokým teplotám a velkému suchu. „V této oblasti už pořádně nezapršelo dva měsíce. Tenhle požár bude hořet hodně dlouho, dokud nepřijde pořádný déšť,“ je si jistý ředitel albertské protipožární ochrany Chad Morrison. Šance na to, že v postižené oblasti dnes zaprší, je podle meteorologů zhruba čtyřicetiprocentní...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.