Je jí 15, ale je miminko! Trpí mozkovou obrnou... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Je jí 15, ale je miminko! Trpí mozkovou obrnou...

Zuzka je chytrá holka, má však velké problémy s pohybem.
Zuzka je chytrá holka, má však velké problémy s pohybem. (Foto Aha! – David Malík, ara)

„Smířit se s tím, že je vaše dítě postižené, rozhodně nejde, ale naučit se s tím žít určitě ano...“ začíná vyprávět příběh své dcery Zuzanky (15) maminka Jana Lavičková (36). Od narození dívka bojuje s dětskou mozkovou obrnou.

Pouhých osm set gramů vážila Zuzka, když se narodila... „Doufala jsem, že vše bude v pořádku, ale paní doktorka nám po dvou měsících sdělila diagnózu dětská mozková obrna. Bylo to velmi těžké pochopit, natož se s tím nějak vyrovnat. Myslím, že my lidé nejsme stavěni přijímat takové zprávy hned naplno. Když lékaři řekli diagnózu, bylo to, jako když umře někdo blízký, doopravdy jsem to tak cítila,“ popisuje Jana.

Rodiče se rozhodli s nemocí bojovat a s holčičkou poctivě cvičili a rehabilitovali. „Postupem času jsme se snažili ze všech sil zapojit Zuzanku do všech aktivit, jako ostatní děti. Proti této diagnóze bojovat moc nejde, ale jde zmírnit její následky a tím pádem zlepšit zdravotní stav. Podstatnou částí léčby je shánět peníze a jezdit na rehabilitace, které nehradí žádná pojišťovna,“ pokračuje Lavičková. Díky vytrvalosti rodiny tak Zuzanka i přes svůj handicap chodí do osmé třídy, umí číst, psát na tabletu...

Pomáhá KlaPeto a Aha!
Zuzka má elektrický vozík Zuzce v jejím boji pomáhá nadační fond KlaPeto, který mimo jiné pořádá každoroční benefiční výstup na Sněžku, který se letos uskuteční 28. května. „Loni se nám, i díky velké podpoře Aha!, podařilo obdarovat celkem 10 dětí a rodin,“ řekla spoluzakladatelka fondu Kateřina Klasnová. Celkem se vybralo 700 tisíc. „Finanční dar jsme se rozhodli využít na elektrický vozík, který celkem stojí 270 000 Kč. Změní nám život a Zuzance ulehčí a rozšíří obzory,“ děkuje maminka Jana.

Pomoc i tričkem
Nadační fond KlaPeto má zřízený transparentní účet, kam lidé mohou zasílat finanční příspěvky a zároveň sledovat, kam peníze putují. Číslo je: 2200692979/2010. Přispět můžete i zakoupením triček na www.klapeto.eu.

Doktoři byli bezradní, do mozku nevidí
„Na začátku se doktoři nemohli shodnout, jak na tom Zuzanka bude. Protože nikdo vlastně nemůže vědět, do jaké míry je mozek poškozený. Nyní se třetí rok snažíme, aby si sama přesedla třeba na záchod či na gauč, a já teď mohu říci, že to už nebude dlouho trvat a dokáže to,“ říká o stavu své dcery Jana Lavičková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.