Neriskujte život! Přezujte si auto! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Neriskujte život! Přezujte si auto!

Zimní gumy se na mokré vozovce chovají hůře.
Zimní gumy se na mokré vozovce chovají hůře.  (Foto: ÖAMTC a ara)

Pokud patříte mezi pětinu řidičů, kteří nepřezouvají na letní gumy, dejte si pozor. Podle testu autoklubů máte v horku mnohem větší šanci, že dostanete smyk, neodoláte aquaplaningu nebo že nedobrzdíte.

Spotřeba paliva +10 %
Čím větší je teplo, tím jsou zimní pneumatiky měkčí. Podle propočtů autoklubů jejich použitím v létě stoupne spotřeba vozu až o 10 %. Jízdou v létě na zimních pneumatikách prodělá řidič Škody Octavia 1,6 TDI s ročním nájezdem 30 tisíc km téměř 2 tisíce korun ročně a řidič Škody Octavia 1,4 TSI s ročním nájezdem 30 tisíc km dokonce o tisícovku více.

Opotřebení běhounu +20 %
Zimáky se v létě opotřebí až o pětinu rychleji. „Zimní pneumatiky totiž obsahují ve směsi gumy více siliky (speciálně upravený kysličník křemičitý, který se přidává do běhounových směsí) než letní, aby byly k vozovce přilnavější.“ říká k opotřebení prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.


Delší brzdná dráha a smyk
Pokud nepřezujete, jezděte opatrněji do zatáček a brzděte dříve. Vyplývá to z testu evropských autoklubů. „Auto na zimních pneumatikách vám z 80 km/h zabrzdí o 6,4 metru dále než auto na letních,“ hodnotí výsledky testu Vaníček. A tam, kde auto s letními stojí, to se zimními gumami jede ještě rychlostí přes 30 km/h. Neodolá ani aquaplaningu. „Auto se starými zimáky začalo klouzat už při rychlosti 65 km/h,“ uzavírá hodnocení testu Vaníček.

Zimní výbava celoročně?
Od Nového roku platí značka Zimní výbava celoročně. Pokud není doplněna tabulkou s vymezením platnosti, přikazuje nám, abychom jezdili na zimních, i když budou venku tropy. „Toto rozhodnutí může lokálně vytvářet komické situace. Navíc u nás zatím neexistuje centrální registr míst s touto úpravou,“ hodnotí novou změnu v dopravním značení Vaníček.

V Itálii pozor na pokutu
Chcete jet na dovolenou a nepřezuli jste? Dejte si pozor v Itálii! Zimní pneumatiky tu v létě můžete mít pouze tehdy, když budou mít rychlostní index vyšší, než je nejvyšší povolená rychlost vozu. Jinak vám hrozí pokuta až 419 eur (11 500 Kč).

Přečtěte si
mrazkova@tiscali.cz
26. 4. 2019 • 22:06

U nás doma se o přezouvání naštěstí stará můj muž. Moc nevěří pneuservisům, takže pneumatiky raději přezouvá doma v garáži. Pár měsíců zpět si dokonce koupil kompresor z https://www.kompresory-vzduchotechnika.cz/ takže teď může doma pneumatiky i dofukovat, což je super.

ivannavratil386
6. 12. 2018 • 03:38

Jojo, jednou jsem bohužel udělal tu chybu, že jsem přes zimu jezdil na letních pneu. Zima byla celkem mírná, v polovině prosince po náledí ani zmínky, tak jsem si říkal, že to na nich už dojezdím. Velká chyba. Od té doby raději přezouvám pravidelně. Letos jsem dokonce přezul na úplně nové pneu z https://www.pneuok.cz/

kiwi65
6. 4. 2016 • 18:16

Jezdím jen na zimních.Na dovolený v Chorvatsku po dešti ta zimní sedí,letní bohužel klouže.Za deště(byly i povodně) na zimních jak po kolejích,na letních jak na ledě.Se potřebou to taky není taková tragedie,rozchází se ta maximálně o dvě deci na sto km.Takže lobby gumáren,když jede člověk rozumně tak to ani nepocítí.Když ho sestřelí zfetovanej milionářskej synek tak nepomůže nic...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.