Odhalili drogové doupě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Odhalili drogové doupě!

Chatku, v níž vyráběli pervitin, si pachatelé dokonale utěsnili, aby je neprozradil zápach vznikající při vaření drogy.
Chatku, v níž vyráběli pervitin, si pachatelé dokonale utěsnili, aby je neprozradil zápach vznikající při vaření drogy. (pro Aha! – Michal Vlček)

ZLÍN – Na Zlínsku prudce vzrůstá počet výrobců a uživatelů pervitinu. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku policisté odhalili dvanáct pachatelů, což je dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňska. Výrazně stouplo i množství zajištěných varen pervitinu, a to z loňských pěti na letošních osm. Kvůli nárůstu případů zřejmě policisté rozšíří vyšetřovací tým.

Zlínsko se stává rájem narkomanů

..

Během posledního zátahu v obci Lhotka u Tečovic kriminalisté zadrželi přímo při výrobě drogy čtyři muže. „Dva z nich byli výrobci, další se vařit pervitin teprve učili,“ řekl Aha! Pavol Frolo z oddělení obecné kriminality zlínské policie.

Stavení, ve kterém pachatelé drogu vařili, bylo načerno postavené a vzdálené od okolních budov. „To je současný trend. Při výrobě drogy se uvolňuje pronikavý zápach, který může pachatele prozradit. Proto se stahují na odlehlá místa, třeba na periferie obcí nebo do lesů,“ vysvětlil Frolo s tím, že muži jsou stíháni na svobodě a hrozí jim až pětileté vězení.

Pervitin se na Zlínsku stává velkým hitem především mezi mladými uživateli. Průměrný věk konzumentů je 19 let, policisté ale řešili i případ 13letého chlapce. Ten si drogu aplikoval jehlou, ale pervitin se dá i šňupat či kouřit. „Nezastíráme, že dodavatelé drog se pohybují i u škol. Jsou schopni pervitin prodávat třeba během přestávek,“ upozornil policista.

Droga se vyrábí z běžně dostupných léků a k její výrobě není nutná žádná drahá aparatura. „Stačí mít několik sklenic, varné sklo a teploměr. Někteří výrobci už jsou tak zkušení, že teploměr ani nepotřebují,“ shodují se muži zákona.

Jeden gram pervitinu stojí 1000 až 1500 korun. Nebezpečí této drogy tkví v tom, že je silně návyková a potlačuje opilost. „Můžete vypít spoustu alkoholu a není to na vás poznat. Je potom snadné upít se k smrti,“ řekl Aha! jeden ze zlínských kriminalistů. Podle něj dochází na Zlínsku k zajímavému jevu: zatímco pervitin je na vzestupu, téměř úplně vymizel heroin. „Ten se nám podařilo téměř vymýtit. Problémem je ale třeba na nedalekém Kroměřížsku,“ dodal policista.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.