1000 lidí si stěžovalo na hluk ze silnice! Soud řekl: Máte smůlu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

1000 lidí si stěžovalo na hluk ze silnice! Soud řekl: Máte smůlu!

Lidé z tohoto bloku si také stěžovali na nadměrný hluk z magistrály.
Lidé z tohoto bloku si také stěžovali na nadměrný hluk z magistrály. (Aha!: Pavel Miškovský)

PRAHA – Lidé v okolí pražské severojižní magistrály budou dál trpět nadměrným hlukem. Obvodní soud pro Prahu 1 totiž včera zamítl žalobu zhruba tisícovky domácností z ulice 5. května, které se postavily proti tomu, že pražský magistrát dlouhodobě neřeší neúnosné množství projíždějících aut.

Lidé v okolí pražské severojižní magistrály budou dál trpět nadměrným hlukem. Obvodní soud pro Prahu 1 totiž včera zamítl žalobu zhruba tisícovky domácností z ulice 5. května, které se postavily proti tomu, že pražský magistrát dlouhodobě neřeší neúnosné množství projíždějících aut.

„Nedá se tady žít. Kvůli prachu nemůžeme větrat a proti hluku nepomohla ani výměna starých oken za plastová,“ říká nájemnice bytu v domě na okraji magistrály Jana Hrubá.

Obyvatelé se u soudu opírali především o znalecké posudky a měření, podle kterých dosahuje hluk z projíždějících aut téměř 70 decibelů ve dne a 60 decibelů v noci. Základní hygienický limit je ale přitom v obou případech o deset decibelů méně. „Odstěhovat se nemůžeme, o byty tu jednoduše není zájem a jsou téměř neprodejné,“ shodují se vlastníci bytů, kterým pod okny denně projede přes sto tisíc aut.

Magistrát se však domnívá, že situace v okolí magistrály je neřešitelná. Snížení hluku na povolenou hodnotu by podle jeho právníka Františka Gebauera znamenalo prakticky uzavření komunikace. Město tvrdí, že řešením je pouze dokončení obchvatu včetně vyřešení celé dopravní situace v Praze.

Jak se žije u magistrály?

Emil Král
Naštěstí mám okna do dvora, ale i tam hluk dolehne. Měli by tu alespoň snížit rychlost, sedmdesátka je moc a většina řidičů ji stejně nerespektuje.

Hana Budilová
Bydlím tu teprve pár let a v noci nemůžu kvůli autům spát. Myslím, že řada obyvatel téhle ulice má kvůli znečištění a hluku zdravotní problémy.

Miroslava Novotná
Žiji tady přes třicet let a nikdy to nebylo tak hrozné jako teď. Práší se, člověk jen dýchá zplodiny z aut a navíc je tu každou chvíli nějaká nehoda.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.