Když se tygr skamarádí 
s obědem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Když se tygr skamarádí 
s obědem!

Kámoši na společné vycházce.
Kámoši na společné vycházce. (Profimedia.cz)

Jeden z nich je obávaný predátor, druhý většinou kořist. První by druhého okamžitě rozcupoval a schlamstnul jako malinu. Tohle je výjimka. Už přes měsíc tygr ussurijský a úplně obyčejný domácí kozel v ruském safari parku žijí bok po boku a nehnou se od sebe ani na krok. Pro návštěvníky je pohled na jejich přátelství jako z bajky potěchou, odborníci ale této idylce nedávají naději na dlouhé trvání. Čekají jen, až tygr dostane opravdu hlad…

Proč Amur Timura nezabil?

Existuje minimálně pět teorií:

1) Ezoterika
„Podivnou hrou osudu se našly dvě spřízněné duše v tělech kozla a tygra. Skeptici si mohou myslet, že je to absurdní, ale lidé, kteří se v této oblasti vyznají, chápou, o čem mluvím,“ vysvětlil ruský spisovatel a ezoterik Aleksandr Altbregen.

2) Emoce
Osamělý tygr je rád, že má konečně kamaráda. „Amur Timura ušetřil, protože se nudil k smrti. Teď spolu tráví čas. Je to vše o emocích, i když tomu bojovníci za práva zvířat nevěří. Přátelství mezi odlišnými tvory může existovat,“ prohlásil ruský cirkusový umělec Edgar Zapašný.

3) Ten správný dojem
Timur se nechoval jako kořist a Amur neměl hlad. Tak začal tygr kozla ignorovat jako něco nepotřebného. „Existují situace, kdy se kořist i lovec chovají stejně. Když ale jeden ukáže strach, predátorovi to dojde. To se může stát i Timurovi, jakmile se bude mít za oběť,“ popsal Sergej Aramilev z Nadace pro Amura.

4) Chodící plechovka
Pro tygra je kozel jako živá plechovka jídla. „Dokud tygr nemá hlad, Timur je v relativním bezpečí. Kozel se ale rychle stane kořistí, pokud si s ním bude chtít Amur hrát,“ řekla zooložka z moskevské zoo Světlana Svjatská.

5) Láska
„Mezi tímto párem se může stát cokoliv včetně sexu,“ nechal se slyšet Vladimir Krever ze Světového fondu na ochranu přírody.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.