Dikobrazí batole se činí: Čekali na něj 58 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dikobrazí batole se činí: Čekali na něj 58 let!

Dikobrazi obývají území od Přední Asie po Himálaj a Cejlon a jsou aktivní hlavně v noci. Jejich pruhované ostny používají rybáři jako splávek.
Dikobrazi obývají území od Přední Asie po Himálaj a Cejlon a jsou aktivní hlavně v noci. Jejich pruhované ostny používají rybáři jako splávek. (Foto: ara)

Pichlavé batole vychovává v plzeňské zoo rodinka dikobrazů srstnatonosých. Klučina se stále drží při mámě, která ho učí, co jíst, jak si hrabat noru a dikobrazímu chování vůbec.

Dikobrazi obývají území od Přední Asie po Himálaj a Cejlon a jsou aktivní hlavně v noci. Jejich pruhované ostny používají rybáři jako splávek.

O víkendu dostal malý lekci slušného chování při »stolování«. „Jeden z dospělých dikobrazů si vynucoval právo na lepší sousto. Vzájemně se strašili a ježili,“ popsal rodinnou »hádku« mluvčí zoo Martin Vobruba. Malý sameček se také učí bojovému umění pomocí ostnů. Dikobrazi je, jak se o nich mylně traduje, nevystřelují. Otočí se, naježí a nepřítele pobodají. Zranění bývají velmi bolestivá. Malého samečka čeká zítra slavnostní křest. V plzeňské zoo je to od roku 1957 první mládě, které se podařilo odchovat.

   


Autor:  vet

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.