Daňová reforma: 10 nejčastějších otázek a odpovědí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Daňová reforma: 10 nejčastějších otázek a odpovědí

Petr Nečas, Miroslav Kalousek a Mirek Topolánek.
Petr Nečas, Miroslav Kalousek a Mirek Topolánek. (: Archiv)

PRAHA – Každý si vzpomene na předvolební plakáty ODS, kde se na nás usmívali rodina s dětmi, důchodci a podnikatelé, a které slibovaly rostoucí roční příjmy. Poté, co v pondělí vláda představila svoji daňovou reformu, je ale jisté, že zůstane jen u slibů. Daňové zemětřesení totiž dopadne na každou skupinu obyvatel jinak a nejohroženějšími skupinami jsou právě důchodci a rodiny s dětmi.

1) Kdo vydělá na reformě nejvíc?
Lidé s platem nad 80 000 Kč a pod 20 000 korun měsíčně. Nejméně si polepší lidé s platem 20 000 až 30 000 korun měsíčně. Lidé s nízkou mzdou ale kvůli vyšší DPH zase zaplatí více za jízdné, léky, či některé potraviny.

2) Doplatí na reformu rodiny s dětmi?
Ano, zejména rodiny ze střední a bohatší vrstvy. Budou se snižovat sociální výdaje a část rodin s dětmi o ně přijde. Na rodičovských přídavcích chce stát ušetřit ročně 4,4 miliardy Kč zavedením tzv. třírychlostní mateřské. Sníží se také o 2,6 miliardy objem vyplacených dětských přídavků nárok na ně budou mít jen rodiny, jejichž příjem je maximálně 2,4násobkem životního minima.

3) O kolik kvůli zvýšení spodní hranice DPH z 5 na 9 procent opravdu zdraží potraviny, léky, potraviny, byty, či doprava?
U potravin a nealko nápojů se ceny příliš měnit nebudou. Díky konkurenci mezi obchodními řetězci. Přepokládá se ale, že se například mírně zvýší ceny pečiva. Zdražení se dá očekávat ve veřejné dopravě. České dráhy se už nyní chystají zvýšit cenu jízdného. Podobně to bude i u bytů. Některé stavební firmy navrhované zvýšení nižší sazby DPH na stavební práce zřejmě promítnou do svých cen a zdraží prodej nových bytů.

4) Zdraží kvůli reformě energie?
Ano. Drtivá většina obyvatel si bude muset od příštího roku připlatit za teplo. Kvůli zvýšené sazbě DPH z 5 % na 9 % bude muset každá rodina s dálkovým vytápěním zaplatit v průměru o 720 korun ročně více. Zdražení se dotkne asi 1,5 milionů domácností, tedy zhruba 4 milionů lidí. Také cena elektřiny poroste.

5) Polepší si důchodci?
Ne. Podle statistik ministerstva financí průměrný důchodce utratí za měsíc za potraviny 1907 korun. Po reformě to bude v průměru o 73 korun více. Daňovou úlevu (2 070 Kč) si může odečíst jen penzista, který pracuje.

6) Jak dopadne reforma na firmy?
Nebudou si už moci započíst do nákladu 55 % nákladů na stravenky. Některé firmy je proto asi zruší. Na druhou stranu nová reforma umožní firmám déle odepisovat auta (až čtyři roky). Vláda také počítá s postupným snížením daní podnikům na 19 % (nyní 24 %) do roku 2010.

7) Co když budu nemocný? Kolik mi stát zaplatí?
Za první tři dny nemoci ani korunu. Při kratší nemoci budou pak dávky nižší než dosud, při delší naopak vyšší. Maximální výše nemocenské má být 14 000 Kč měsíčně, ať máte plat jakkoliv vysoký.

8) Splní vláda svoje sliby?
Ne. ODS slibovala rovnou daň 15 % pro všechny. Ta ale podle nové reformy je ve skutečnosti 20 %, protože se změní vyměřovací základ z hrubé na tzv. superhrubou mzdu. Také důchodci mohou zapomenout na slibovanou tisícovku navíc.

9) Podraží hypotéky?
Ano. Vláda chystá snížení daňových úlev na hypotéky. To bude znamenat zhoršení podmínek hypotéky vyšší úvěry, či navýšení úrokových sazeb.

10) Jak to bude s rodičovskou?
Na nejvyšší variantu rodičovského příspěvku (dostanete 11 400 Kč měsíčně, ale jen po dobu 19 měsíců) budete mít nárok, jen pokud jste měli před mateřskou plat ve výši 16 500 Kč hrubého. Pokud ne, budete si muset vybrat variantu 31 měsíců (dostanete 7600 Kč měsíčně), nebo 43 měsíců (prvních 13 měsíců dostanete 7600 Kč měsíčně, pak jen 3800 Kč měsíčně). Sníží se i porodné. Za první dítě dostanete 15 000 Kč (i v případě narození dvojčat nebo vícerčat), za každé další dítě pak 13 000 Kč.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.