Vyděšení úředníci prchali z kanceláří: Semtex v budově magistrátu Brna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vyděšení úředníci prchali z kanceláří: Semtex v budově magistrátu Brna

Policisté obsadili blízké okolí ohrožené budovy.
Policisté obsadili blízké okolí ohrožené budovy. (pro Aha!: Igor Zehl, ČTK)

BRNO – »Opusťte urychleně budovu!« Takový příkaz dostalo včera před desátou hodinou dopoledne čtyři sta úředníků brněnského magistrátu na Malinovského náměstí. V kufříku, který byl už delší dobu odložený ve ztrátách a nálezech, totiž zaměstnanci úřadu našli výbušninu!

»Opusťte urychleně budovu!« Takový příkaz dostalo včera před desátou hodinou dopoledne čtyři sta úředníků brněnského magistrátu na Malinovského náměstí. V kufříku, který byl už delší dobu odložený ve ztrátách a nálezech, totiž zaměstnanci úřadu našli výbušninu!

„Pyrotechnik potvrdil, že šlo skutečně o nástražné výbušné zařízení, tedy o bombu,“ řekla mluvčí brněnské policie Andrea Procházková.
Jedna z pracovnic magistrátu uvedla, že se jednalo o semtex. „V kufříku byl mobil a k němu byl nějakými dráty připevněný semtex,“ popsala úřednice.

Zaměstnancům oddělení ztrát a nálezů bylo divné, že se o kufřík dlouhou dobu nikdo nepřihlásil, proto se ho rozhodli otevřít. „Po otevření se domnívali, že se uvnitř nachází výbušnina, a proto zavolali policii,“ řekl mluvčí magistrátu.

„Nebezpečnost a účinnost systému je předmětem dalšího zkoumání, bude provedena odborná expertiza. Kufřík si odvezli pracovníci policejního pyrotechnického týmu z Olomouce,“ dodala mluvčí Procházková.

Zatím ale nelze vyloučit ani to, že si někdo chtěl z úředníků a policie udělat jen dobrý den. S tím totiž mají Brňané už zkušenosti. V červnu 2004 umístili studenti Vysokého učení technického Lukáš Hájek a Zdeněk Porcal v centru Brna dvě makety bomb. Každý z předmětů tvořil váleček s nápisem Explosive, anglicky výbušnina, který byl dráty připevněn ke starému plošnému spoji. Studenti makety vyrobili v rámci školní práce, při níž se zabývali reakcí veřejnosti na umění. Za studenty se tehdy postavila škola, ale soud měl na celou kauzu zcela jiný názor. Dvojici uznal vinnou z výtržnictví, ale od uložení trestu výjimečně upustil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.