Městští strážníci: »Čistí« tramvaje od pobudů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Městští strážníci: »Čistí« tramvaje od pobudů

Strážníci nyní kontrolují veřejný pořádek v nočních dopravních prostředcích.
Strážníci nyní kontrolují veřejný pořádek v nočních dopravních prostředcích. (: archiv)

PRAHA – Noční tramvaje od pobudů »čistí« každou noc v Praze třicet strážníků. Zasahovali i včera. Brzy ráno museli zatřást opilým spáčem na konečné tramvaje č. 55.

Noční tramvaje od pobudů »čistí« každou noc v Praze třicet strážníků. Zasahovali i včera. Brzy ráno museli zatřást opilým spáčem na konečné tramvaje č. 55. Sotva se ale z vozu vypotácel, otočil se a začal kopat do zavřených dveří a křičet, že chce nastoupit. Přitom napadl pracovníka dopravního podniku a pěstí do obličeje zamířil i jednomu ze strážníků. Muži zákona jej však rychle zneškodnili.

Noční spoje strážníci kontrolují od poloviny ledna. Za tu dobu vykázali z tramvají bezmála 1500 lidí, kteří obtěžovali okolí. Vedení Prahy proto chce hlídky nadále posilovat a ve druhé polovině roku je nasadit i do autobusů. Jízda MHD je podle vedení města placenou službou a lidé, kteří si ji zaplatí, mají právo na kvalitní cestování bez toho, aby je bezdomovci, opilci nebo narkomani obtěžovali zápachem nebo škemráním o cigaretu či drobné. Mnohdy bývají tito lidé i agresivní.

„Většina ze všech stížností, které jsme do doby, než opatření začalo, řešili, byla oprávněná. Není možné, aby tyto konflikty vyřizovali řidiči slzným plynem, nebo se ze strachu, že přijdou k úhoně, zamykali,“ řekl Aha! náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema. Pokud cestující nepobuřuje okolí svým zjevem nebo chováním, nebudou strážníci kontrolovat, zda je či není černým pasažérem. „Naším cílem není sledovat tarifní kázeň, ale obnovit veřejný pořádek. Navíc přirážku za jízdu načerno může uložit jen revizor. Není to pokuta. Pokud se ale bude někdo chovat nevhodně, může ho strážník vyzvat, aby mu platnou jízdenku ukázal. Jestliže ji nemá, vykáže ho z dopravního prostředku,“ objasnil Klema. Většinou ale společně se strážníky tramvaje procházejí také revizoři.

Městští policisté mají zároveň pravomoc řešit veškeré spáchané přestupky, například znečišťování veřejného prostranství, buzení veřejného pohoršení, neuposlechnutí výzvy apod. Na místě mohou uložit pokutu nebo případ oznámí správnímu orgánu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.