Pozoruhodný kominík: 40 let nosí štěstí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pozoruhodný kominík: 40 let nosí štěstí!

Štefan Gánovský – jeden z mála kominických mistrů.
Štefan Gánovský – jeden z mála kominických mistrů. (pro Aha!: Michal Vlček)

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Kominíci jsou na vymření! Potkat je dnes tak jako ještě před pár lety v jejich klasickém úboru, to už je tak trochu zázrak. Ne tak Štefan Gánovský (53) z Uherského Hradiště, na kterého si lidé sahají pro štěstí už 40 let!

Kominíci jsou na vymření! Potkat je dnes tak jako ještě před pár lety v jejich klasickém úboru, to už je tak trochu zázrak. Ne tak Štefan Gánovský (53) z Uherského Hradiště, na kterého si lidé sahají pro štěstí už 40 let!

„Prostě vymíráme, mně se poštěstilo, že se mi vyučil kominíkem syn, je to ale vlastně bílá kominická vrána. Jediné pražské učiliště totiž dodává jenom tři až pět nových vyučených mladých kominíků ročně, což je strašně málo,“ tvrdí Štefan Gánovský, který po střechách začal lézt už ve 13 letech.

Méně než v minulosti, ale přece ještě pořád pracuje s klasickou štětkou, ale ani on už specifickou kominickou kombinézu neobléká zdaleka každý den. „Daleko více je teď revizí v bytech, klasické čištění je už spíše okrajovou záležitostí, věnujeme se třeba výpočtům emisí, na to už v kominickém být nemusím vůbec,“ dodává muž, který je jedním z posledních klasických kominíků u nás.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.