Tajemný feťák v Olomouci: Rozdával pervitin zadarmo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemný feťák v Olomouci: Rozdával pervitin zadarmo!

Dealeři často rozdávají drogy dětem.
Dealeři často rozdávají drogy dětem. (Profimedia.cz)

OLOMOUC - Policisté dopadli muže (49), který chodil po Olomouci a zdarma rozdával pervitin. Drogu údajně také sám vyráběl.

Policisté dopadli muže (49), který chodil po Olomouci a zdarma rozdával pervitin. Drogu údajně také sám vyráběl.

„Muž je podezřelý z toho, že na různých místech v Olomouci dal zdarma pervitin několika lidem během loňského roku a letos v lednu nejméně ve 20 případech. Tuto drogu loni také nejméně desetkrát za pomoci další osoby vyrobil a potom prodal,“ upřesnila olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Muž z Olomouce si hrál na hodného strýčka a pervitin nezkušeným začátečníkům rozdával zadarmo, aby mu drogový obchod i do budoucna vzkvétal. Těm, jejichž zájem o »perník« stoupl nebo na něm již byli závislí, vlastnoručně vyrobenou omamnou látku už jen prodával.
Muž vyhledával nové klienty prostřednictvím již osvědčených narkomanů. „Když dojdou feťákovi peníze, vezme za vděk naturáliemi. Devět dávek prodá, desátou si obvykle může nechat za odměnu pro sebe,“ objasnil kriminalista, který se těmito případy zabývá.

Olomouckého dealera vyšetřovatel obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Hrozí mu až pět let vězení.

Na odhalování výrobců drog a distributorů pracuje na Olomoucku speciální tým detektivů. Loni na tomto území odhalili zhruba 20 varen drog.

Takhle dealer prodává drogy

  • Dealer drogu nenabízí před školami ani na diskotékách. Zcela určitě by ho někdo udal a on by rychle skončil.
  • Klientela se obvykle rozšiřuje přes kamarády a známé. „Je mnohem výhodnější drogu po známém poslat dál nebo udělat soukromý dýchánek a na něm ochutnávku,“ objasnil metody obchodníků jeden z policistů.
  • Závislost na pervitinu nevzniká po jedné dávce. „Nebezpečné je, že se dotyčnému může zalíbit atmosféra večera, kde se nabízely drogy, mohou ho oslovit prožitky, které s drogou měl,“ varuje lékař Jiří Presl.
  • Hranice, kdy se člověk začne stávat závislým, je podle něj různá, ale řádově to může trvat měsíce. „Každý je vůči droze různě odolný. Nikdo ale nezačíná tak, že by ji bral denně. Nějakou dobu také trvá, než začne docházet pravidelně na víkendové tahy,“ objasňuje Presl.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.