Kolik nás stojí jeden poslanec? 16 000 Kč denně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Kolik nás stojí jeden poslanec? 16 000 Kč denně!

Poslanci se ve Sněmovně nepředřou, každý z nich nás přitom ročně vyjde na miliony.
Poslanci se ve Sněmovně nepředřou, každý z nich nás přitom ročně vyjde na miliony. (: ČTK)

PRAHA – Také vás štvou platy poslanců, kteří si i s příplatky vydělají měsíčně v průměru kolem 120 000 Kč (tedy oficiálně)? Tak se teď pevně posaďte, ať nespadnete!

Také vás štvou platy poslanců, kteří si i s příplatky vydělají měsíčně v průměru kolem 120 000 Kč (tedy oficiálně)? Tak se teď pevně posaďte, ať nespadnete! Deník Aha! spočítal, kolik nás stojí každý z 200 poslanců se vším všudy. Je to skoro 16 000 Kč denně, tedy téměř půl milionu korun za měsíc! To vše z kapes daňových poplatníků…

Roční provoz Sněmovny dohromady »schlamstne« neuvěřitelných 1,15 miliardy Kč – každá vteřina nás tak stojí 36 korun. O servis 200 poslanců se pak stará 343 zaměstnanců (včetně desítek právníků a asistentů). Proč tolik? I proto, že si poslanci zřídili desítky všemožných výborů a podvýborů. A třeba každý výbor má jednoho tajemníka a dvě až tři sekretářky. Otázkou ale je, co vlastně tihle lidé celé dny dělají, když mnoho z výborů a podvýborů zasedá sotva jednou za dva až tři měsíce. Nemluvě už vůbec o tom, k čemu nám jsou třeba podvýbory pro kosmonautiku, včelařství nebo vexilologii (nauka o vlajkách). Jak navíc ukázal nedávný test deníku Aha!, sami poslanci často nemají z oborů, kterým se ve výborech a podvýborech věnují, absolutně žádné znalosti. Jenže! Funkce v nich jsou štědře placeny – třeba předseda výboru dostává navíc 25 100 Kč měsíčně.

Poslanci ovšem myslí i na svůj pomocný personál. Průměrná mzda pracovníka Sněmovny (včetně např. vrátných) je neuvěřitelných 37 559 Kč – tedy skoro dvakrát víc než průměrná mzda v Česku (na kterou i tak dvě třetiny lidí nedosáhnou). Jak je ale možné, že berou o tolik víc než ostatní státní zaměstnanci? Jednoduše – vláda totiž schválila pro zaměstnance Senátu, Sněmovny a kanceláře prezidenta zvláštní mzdovou výjimku. Ony tři instituce se tak nemusejí řídit mzdovými tabulkami! A kolik si tedy v parlamentu vydělá tajemník, vedoucí odboru nebo třeba sekretářka? „Snad si nemyslíte, že vám to řeknu! Ti lidé berou víc, protože jsou více kvalifikovaní,“ odsekl nám tajemník tiskového odboru Senátu Petr Kostka.

Další výhodou, kterou zaměstnanci Sněmovny hojně využívají, je možnost dotované dovolené v luxusních rekreačních zařízeních. V zimním středisku v Harrachově zaplatí poslanci i všichni zaměstnanci Sněmovny za den 60 Kč, v letním v Lipnici nad Sázavou pak dokonce jen 49 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.