Hlasování o důvěře vládě se zvrhlo v řečnické přestřelky: Kalousek hřímal a Babiš zíval! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hlasování o důvěře vládě se zvrhlo v řečnické přestřelky: Kalousek hřímal a Babiš zíval!

Miroslav Kalousek si svá vystoupení ve sněmovně užíval. Andrej Babiš se sotva ubránil únavě.
Miroslav Kalousek si svá vystoupení ve sněmovně užíval. Andrej Babiš se sotva ubránil únavě. (Foto Aha! – Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)

Sobotkova vláda by se měla pakovat, když nedokáže udržet na uzdě »agrárního barona« a zároveň ministra financi Andreje Babiše (ANO). To byl refrén řečnické palby opozice, která na včerejšek vyprovokovala hlasování o důvěře kabinetu. 

Poslanci ODS, TOP 09 a Úsvitu ovšem od začátku věděli, a také to připouštěli, že jde o utopii. Ke svržení vlády by potřebovali 101 hlasů a těmi v žádném případě nedisponují. Mimořádná schůze byla proto jen jakousi obdobou honu na lišku – tedy Andreje Babiše (ANO) a jeho Agrofert, která má ovšem na kožichu neprůstřelnou vestu.

»Lišák« Babiš to také dával najevo a při projevech svých kritiků ostentativně potlačoval zívání. Navíc premiér Sobotka ho bránil výčtem toho, co musel údajně napravovat po pravicových vládách. Připomněl čerpání eurodotací, situaci v dopravě a služební zákon. Opozice ale pálila ze všech hlavní... 

Projektil č. 1: Poslanci ANO se dopustili podvodu, když hlasovali proti vlastnímu návrhu o ukončení veřejné podpory biopaliv, což prý Babišovi přihraje miliardy. 

Projektil č 2: Babišův »třídní boj« proti živnostníkům v podobě zavedení elektronické evidence tržeb. 

Projektil č. 3: Babišův střet zájmů na všechny možné způsoby. 

Projektil č.4: Potlačování svobody slova vlastnictvím médií.

Projektil č.5: Tichá dohoda mezi ČSSD a Babišem. Ta spočívá v tom, že ČSSD realizuje svůj socialistický program a za to umožňuje Babišovi realizovat jeho ekonomické zájmy. 

A jak by se měl Babiš z prekérní situace dostat? Například šéf ODS Petr Fiala mu doporučil, aby změnil ministerstvo nebo aby se společnosti z Babišova holdingu neúčastnily výběrových řízení pořádaných státem nebo státem vlastněnými společnostmi a nečerpaly národní dotace. Poslanci si odhlasovali, že mohou zasedat i po 21. hodině, takže do uzávěrky tohoto vydání k hlasování o důvěře vládě nedošlo.

Nejlepší hlášky 

„Jsem rád, že jsem se stal středobodem zájmu opozice. Ale vy zapomínáte, že jste mě zplodili. Vy, zkorumpovaná pravice,“ zkonstatoval Andrej Babiš.

„Když vy jste vládli, tak vás držel přeběhlík jménem Kott. Přeběhlík z mé strany,“ Zbyněk Stanjura (ODS) na Sobotkovy výtky, že vládli s přeběhlíky.

„Byl to typický projev ženatého muže. Když se nepochválíš sám, nikdo jiný tě nepochválí,“ exministr spravedlnosti Pavel Blažek po Sobotkově projevu. 

„Nemáte žádný důvod vyvolávat toto hlasování proto, že bychom dělali něco jinak, než jsme slíbili,“ reagoval Sobotka na kritiku.



Přečtěte si
ararat
27. 5. 2015 • 13:27

přesně tak,to byla šaškárna Kalouskovic bandy,už by ho měli zavřít na psychiatrii,už není schopen mít pol moc a skomírá

hejhej
27. 5. 2015 • 13:07

Hlasování o nedůvěře vládě vyvolali poslanci, kteři měli absťák. Chtěli se "vykecávát, což názorně dokazuje arogantní opilec Kalousek

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.