35 000 novorozenců! Každé třetí dítě je nemanželské! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

35 000 novorozenců! Každé třetí dítě je nemanželské!

Třetina všech dětí u nás se nyní rodí svobodným matkám.
Třetina všech dětí u nás se nyní rodí svobodným matkám. (Profimedia.cz)

PRAHA – 35 000! Přesně tolik dětí se každý rok v Česku narodí nemanželských dětí. Je to třetina všech miminek, které ročně přijdou u nás na svět. A důvod takového velkého počtu? Pro matky je čím dál tím výhodnější zůstat svobodnými…

Každá třetí žena, která pečuje sama o potomka, by se prý rozhodně nevdávala. „Není o co stát. Dítě zvládnu sama a nemusím řešit, zda se o rodinu postará partner,“ přiznává Eva z Kladna, která vychovává tříletou dceru. A rozhodně není sama!

Nejvíc dětí se podle Dany Hamplové ze Sociologického ústavu Akademie věd rodí za svobodna ženám mladším, se základním vzděláním a v regionech s vysokou nezaměstnaností.

„Lidé nemají práci, a místo toho, aby se dál vzdělávali, si raději pořídí dítě. Finančně si polepší a doma už nebude taková nuda,“ potvrzuje sociolog Petr Koukol s tím, že s podobnou situací má zkušenost až 80 procent žen se základním vzděláním. „Pořídí si dítě a pak čekají, že přijede nějaký princ a všechno za ně vyřeší. Většinou je to ale naopak a děti vyrůstají bez otce,“ doplnil Koukol.

Naopak pouze pětina vysokoškolaček si první dítě pořídí bez sňatku. A když už se tak stane, mají oproti jiným skupinám žen daleko vyšší šanci, že se po porodu vdají.

Už několik let neplatí teorie, že svatbu odmítají samostatné, emancipované a dobře situované ženy. Počet svobodných matek ve velkých městech i v Praze je totiž stejný jako na venkově.

Nejvíc nesezdaných matek přitom žije v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Na Mostecku dokonce víc než polovina dětí nemá rodiče, kteří si řekli své »ano«.

Poslední dobou přibývá párů, které oddělenou domácnost jen předstírají. „Nejsou svoji, ale žijí spolu a pořídili si dítě. Žena pak tvrdí, že se o potomka stará sama,“ říkají úředníci. Je to vzhledem ke kontrolám sociálních pracovnic velmi riskantní, ale pokud se taková finta podaří, tak si nesezdaný pár s jedním dítětem žijící na sociálních dávkách polepší oproti manželství asi o třetinu. Se zvyšujícími se příjmy se však výdělečnost života bez manželství snižuje.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.