Česko se vzteky třáslo: Zakázali nám pomazánkové máslo... Definitivně!

Češi si musí nechat zajít chuť na to, že by se na pulty obchodů vrátilo jejich oblíbené pomazánkové máslo. Tedy může tam být, ale pod názvem třeba »pomazánkové tradiční «. Definitivně jsme totiž prohráli spor s EU.
Bitva o pomazánkové máslo s Bruselem trvá od roku 2010, kdy nás zažaloval za používání názvu máslo pro výrobek, který nesplňuje normu. Ta totiž praví, že máslem je jen to, co má 80 až 90 % mléčného tuku a obsahuje nejvýš 16 % vody. Pomazánkové máslo má ale tuku mnohem méně, protože se vyrábí hlavně ze smetany. Poprvé ho přitom Liberecká mlékárna začala produkovat v roce 1977, kdy dostala stranický úkol ušetřit nedostatkový mléčný tuk. Od loňského roku ale na kelímcích může stát jen »pomazánkové tradiční«.
A tak to zůstane. Poslední pokus zažalovat Evropskou komisi, že nám nedovolila uznat tento výrobek jako zaručenou tradiční specialitu, skončil nezdarem. Proti včerejšímu verdiktu už prakticky neexistuje odvolání.