Pozor: Začal velký útok klíšťat! Riziko je opravdu vysoké... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozor: Začal velký útok klíšťat! Riziko je opravdu vysoké...

Klíště se zakouslo. Jeho ústní ústrojí tvoří hypostom se zpětnými háčky, s jehož pomocí pronikne do kůže, zachytí se na ní a saje krev.
Klíště se zakouslo. Jeho ústní ústrojí tvoří hypostom se zpětnými háčky, s jehož pomocí pronikne do kůže, zachytí se na ní a saje krev. (: Profimedia.cz)

Pozor na klíšťata! Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou nyní nesmírně »agresivní«. Jejich aktivita o víkendu vystoupala na nejvyšší stupeň – tedy na desítku!

Nejvyšší riziko je podle žebříčku ČHMÚ na stupni devět a deset. „Doporučení? Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat,“ tak radí na svých stránkách odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.


Desítkou přitom ohodnotili už páteční a sobotní aktivitu, včera klesla na devátý stupeň a ten zůstává i dnes – tedy stále vysoké riziko. Klíšťata přenášejí několik nebezpečných nemocí – boreliózu, klíšťovou encefalitidu či ehrlichiózu.

Autor:  tho

Přečtěte si
bella.
12. 5. 2015 • 02:03

mord + ararat mají hody, přísavky

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.