Ústavní soud: Očkování dětí je povinné! Co hrozí, když odmítnete? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ústavní soud: Očkování dětí je povinné! Co hrozí, když odmítnete?

Očkování dětí je věčné téma...
Očkování dětí je věčné téma... (Foto: Aha! - Filip Fojtík, ara)

Bojovali proti povinnému očkování, neuspěli. Ústavní soud nepodpořil rodiče, kteří za odmítnutí očkování zaplatili pokutu 4000 Kč. Podle soudu nadále za odmítnutí očkování dítěte hrozí zákonným zástupcům pokuta až 10 tisíc korun.

„Ministerstvo zdravotnictví může dále nařizovat očkování dětí,“ oznámil Ústavní soud. „Je to smutné zjištění, ještě když si Ústavní soud ani nevyžádal žadné expertní přezkumy,“ vyjádřila se k tomu Mar tina Suchánková, autorka Petice proti represivnímu přístupu státu v otázce očkování. Jaká očkování jsou ale povinná a v čem jsou dle odpůrců nebezpečná?

Nesprávné očkování = autismus?

Odpůrci tvrdí, že vakcinací v něk terých případech může vznikat i autismus. „Dítě po očkování přestane mluvit, přestane sociálně interagovat a změní se typickým způsobem pro tuto nemoc,“ tvrdila lékařka Ludmila Eleková. Za svůj názor dostala od Českého spolku skeptiků posměšnou cenu Bludný balvan.

Vakcinaci se lze vyhnout?

Ústavní soud již v roce 2011 uznal právo státu vakcinaci vymáhat, zároveň ale řekl, že pokud očkování odporuje prokazatelně náboženskému přesvědčení rodiny, nelze jej vymáhat. Konkrétní náboženské směry ale soud nezmínil.

Pomůže jen hygiena?

Odpůrci očkování argumentují, že nemoci vymizí při dodržování přehnané/nedostatečné hygieny. Podle toho buď rodiče obou směrů potomky úzkostlivě myjí, nebo je nechávají špinavé. „Supersterilní prostředí jistě není ideálem a vystavení běžným bakteriím okolí je spíše prospěšné. Vše má ale své meze,“ řekl profesor Roman Prymula s tím, že za vymýcením nemoci, jako jsou pravé neštovice, či potlačením tuberkulózy stojí právě očkování.

Co je hexavakcína?

Nejvíce diskutované očkování, k teré by mělo dítě do stat už od 9. týdne věku. Chrání proti záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně, žloutence typu B a onemocněním vyvolaným Haemophilus influenzae typu B. Odborníci tvrdí, že kombinace šesti vakcín je šetrnější, odpůrci si myslí, že nezralý organismus na ni může reagovat vznikem mnohem těžších onemocnění.

Přečtěte si
bella.
24. 2. 2015 • 12:11

P.S. nejen z východu

bella.
24. 2. 2015 • 12:10

Zaplaťpánbůh, oni totiž neočkováním sebe ohrožují i nás. A když vidím lezoucí děti po zaplivané zemi v obchoďácích nebo olizující madlo v tramvaji a jejich netečné matky .... a tolik neočkovaných a pro ně latentně nebezpečných migrantů z východu ....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.