Unikátní operace: Pochvu má z vepřových střev! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Unikátní operace: Pochvu má z vepřových střev!

Lékaři použili transplantát ze střeva vepříka.
Lékaři použili transplantát ze střeva vepříka. (Profimedia.cz)

Ženě (50) ze západních Čech se nemocí zúžil poševní vchod, v plzeňské nemocnici to doktoři vyřešili pomocí plastiky ze střeva vepře. Pacientka teď díky zákroku může vést plnohodnotný sexuální život.

Žena si užívala milování, jenže před dvěma lety ji začal styk bolet. Kvůli autoimunitní nemoci se jí poševní otvor zmenšoval! Léčba vaginálními tabletami nefungovala a nešlo provést ani gynekologické vyšetření.

„Bylo nutné rozšíření s pomocí xenograftu. Jde o stěnu střeva prasat zbavenou buněk, vypadá jako síťka s tloušťkou jeden milimetr,“ popsal tzv. augmentační vaginoplastiku primář plzeňské gynekologicko-porodnické kliniky Vladimír Kališ. Kolem vepřového implantátu se vytvoří lidská tkáň a síťka se vstřebá. U tohoto typu onemocnění šlo zřejmě o první podobný zákrok na světě. Po hodinové operaci žena strávila pět dní bez pohybu a dnes se zase může s manželem milovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.