Umučeného pátera Toufara chtějí blahořečit: Kněze hledají v masovém hrobě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Umučeného pátera Toufara chtějí blahořečit: Kněze hledají v masovém hrobě

Kněze komunisti utýrali k smrti.
Kněze komunisti utýrali k smrti.  (Foto Aha! – Martin Pekárek, ara)

Antropologové začali prohledávat masový hrob na hřbitově v pražských Ďáblicích. Pátrají po ostatcích kněze Josefa Toufara umučeného Státní bezpečností v 50. letech minulého století. Stal se obětí komunistického režimu kvůli zinscenovanému procesu kolem tzv. Čihošťského zázraku.

Kolem masového hrobu, kam Toufara v roce 1950 pohřbili, vyrostl vysoký a neprůhledný plot. Od včerejšího rána tam začali hrobníci hloubit jámu.
Ze země už část ostatků údajně vytáhli, musí ovšem ověřit, zda patří skutečně umučenému Toufarovi. „Exhumace proběhla, vyzvednuté ostatky budou dále antropologicky analyzovány,“ uvedla radní Eva Vorlíčková. Hledání správných kostí může podle antropologů trvat až půl roku.

Exhumace ostatků kněze Josefa Toufara je součástí procesu jeho blahořečení, podílí se na ní jak pražský magistrát, tak královéhradecká diecéze, kam Toufar spadal. Proces započala katolická církev v roce 2013, o samotnou exhumaci usilovala knězova rodina už v roce 1968. Chce, aby byl Toufar důstojně pohřben.

Číhošťský zázrak
Když Toufar sloužil mši v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti u Ledče nad Sázavou, podle svědků se několikrát pohnul půlmetrový kříž na oltáři ze strany na stranu. O případ se začala okamžitě zajímat StB, žádný z mechanismů, který označila za původce pohybu, ale nefungoval.

Umučili ho k smrti
Kněze zatkli 28. ledna 1950 a odvezli ho do věznice ve Valdicích. Po sérii mučení, zásazích elektrickým proudem a hladovce ho donutili přiznat se ke zneužívání malých dětí a zinscenování zázraku. Po měsíci ho převezli do nemocnice, kde za několik hodin zemřel.

Využili ho
Celou kauzu tehdy KSČ využila k cíleným útokům proti katolické církvi, proti věřícím i proti Vatikánu. Tragický konec kněze Toufara se snažil režim v 50. letech ututlat.



Autor:  sch

Přečtěte si
lalia
9. 11. 2014 • 19:57

Chudák Toufar,ani po smrti nemá klid.Není lepší na něj v dobrém vzpomínat a modlit se za něho ? Pomůže mu to,když ho budou hledat mezi mrtvými ?

ivoadler
9. 11. 2014 • 14:21

Toufare, jsi tam? Ozvi se! Budeš blahořečený.

majojo
9. 11. 2014 • 09:36

Každý režim si musí vyrobit svého svatého, ať už Fučíka, Palacha nebo Toufara. No tak ho vykopou, vystaví, pojmenují po něm pár ulic a škol a stejně lidem k srdci nepřiroste.

prroud
9. 11. 2014 • 08:44

Hmm,a ja mel za to,ze vsechny obeti jakykoliv zvule se patri blahorecit,a nejen nejakyho "vyvolenyho",kteryho se komusi za jakymsi cilem zachtelo....opet tedy rozdelovani lidi na lepsi a horsi,kdopak z nas si troufne rict ze ma "pravo" objektivne rozhodnout?NIKDO! A kdo to tvrdi,lze!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.