Ministr Julínek rozhodl: Poplatky u lékaře i pro děti a důchodce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ministr Julínek rozhodl: Poplatky u lékaře i pro děti a důchodce!

Tomáš Julínek
Tomáš Julínek (: ČTK)

PRAHA – U lékaře budeme platit všichni! Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nechce žádné výjimky. Poplatkům za návštěvu lékaře, recept, pobyt v nemocnici i ošetření na pohotovosti se tak nevyhnou ani děti nebo důchodci. Julínek chce zákon prosadit už od příštího ledna. „V parlamentu budu trvat na tom, aby systémově platili poplatky všichni,“ řekl včera Julínek.

Ministr tím chce prý zabránit plýtvání s penězi a zneužívání zdravotnických služeb. Průměrný Čech totiž ročně navštíví lékaře 15krát, nejvíce z obyvatel zemí EU, a průměrně prostoná 36 dní ročně.

Když už by podle Julínka měla být nějaká skupina od placení osvobozena, tak zřejmě děti. K lékaři je podle ministra doprovázejí rodiče, děti zbytečné návštěvy lékaře nevyžadují. A důchodci? „Tam by osvobození od plateb nebylo efektivní, protože je to velká skupina, která chodí k lékaři často a ne vždy úplně účelně,“ tvrdí ministr. Omezením zbytečné zdravotní péče by prý pojišťovny mohly ročně ušetřit šest až sedm miliard korun. Zdravotnictví spotřebuje za rok kolem 200 miliard korun.Julínek dále uvedl, že limit za doplatky na léky (ale jen ty, které předepíše lékař) by měl být 3000 Kč ročně, nad tuto hranici by léky hradily pojišťovny. Chce také změnit systém vyplácení nemocenské. Za první tři dny nemoci by zaměstnanec nedostal ani korunu.

Prosadit příslušnou novelu ale nebude vůbec lehké. „Očekávám, že o poplatky bude velký politický boj,“ tuší ministr. Tvrdě proti jsou hlavně ČSSD s komunisty.

O kolik více ročně zaplatíme?

Průměrný Čech…
... 15x navštíví lékaře 750 Kč
... 13x dostane recept 260 Kč
... 7,5 dne stráví v nemocnici 375 Kč
... za léky doplatí 2000 Kč
-------------------------------------------------------
Celkem zaplatíme ročně 3385 Kč

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.