Jahodový džem s mátou a levandulí podle Ivany Černé

Nebaví vás připravovat stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 1 kg jahod
- mátu
- květy levandule
- 350 g cukru krystalu
- 1 balíček cukru Gelfix Extra 3:1
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 1 plátek citronu
Omyté a očištěné jahody rozmačkáme a dáme vařit do větší nádoby. Obsah balíčku Gelfixu smícháme se třemi lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Vaříme cca 3 – 5 minut. Přidáme zbytek cukru a vaříme dál cca 10 minut.
Provedeme zkoušku tuhnutí. Přidáme kyselinu citronovou, zamícháme, vložíme omytý plátek citronu, nasekané lístky máty a nadrcené květy levandule. Džem nalijeme do zahřátých sklenic. Pevně uzavřeme, otočíme na víčko a necháme vychladnout do dalšího dne.