Domácí veka se slaninou podle Ivany Černé

Nebaví vás vařit stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
600 g polohrubé mouky
1 lžičku soli
½ kostky droždí
1 lžičku cukru
150 g slaniny
350 ml vody
sádlo na plech
hrubozrnnou sůl a kmín na posyp
1 vejce na potření
Ve velké míse smícháme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a odměříme cca 350 ml teplé vody. Polovinu vody vlijeme do důlku. Přidáme trochou mouky a necháme na cca 15 minut vzejít kvásek. Po této době přidáme zbytek vody a zpracujeme těsto, které se po chvíli nelepí a je pružné. Necháme na hodinu kynout. Pak těsto ještě jednou propracujeme, přisypeme kostičky slaniny, těsto rozdělíme na tři bochánky a z každého uválíme větší veku dlouhou cca 35 cm. Necháme znovu kynout cca 40 minut, dokud se nezvětší objem. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Nožem nebo nůžkami ozdobně nařízneme povrch a pečeme při 220 °C v rozehřáté troubě cca 5 minut, pak snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších cca 15 minut.