Zítra je svatý Valentýn! Tenhle svátek hýbe světem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zítra je svatý Valentýn! Tenhle svátek hýbe světem

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.

PRAHA – Zítra přijde svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných! Obchody prodávají přáníčka se zamilovanými texty jako o život a ty pak směřují do rukou milenců. Na to že se tento svátek v Česku slaví pouhých 18 let, u nás poměrně zevšedněl a mladí ho považují za svůj.

Zítra přijde svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných! Obchody prodávají přáníčka se zamilovanými texty jako o život a ty pak směřují do rukou milenců. Na to že se tento svátek v Česku slaví pouhých 18 let, u nás poměrně zevšedněl a mladí ho považují za svůj.

I přesto, že je svátek všech zamilovaných »novinkou«, obchody s romantickou tématikou hlásí obrovské tržby a to každoročně vyšší.
Druhá skupina lidí, která svátek zavrhuje se hájí tím, že je to svátek umělý a s českou tradicí nemá nic společného, navíc proč se k partnerovi chovat hezky jenom jeden den v roce a nuceně ze sebe dostávat vyznání lásky.

Proč slavíme Valentýna?

Svatý Valentýn, jehož svátek připadá na 14. února, je ve světském pojetí patronem zamilovaných. V katolické tradici je světcem majícím předobraz v biskupu Valentinovi, popraveném roku 269. Církví je považován za patrona mládeže a šťastného sňatku. Legendy kolem katolického světce se různí. Valentin z Terni byl biskupem, který zemřel mučednickou smrtí ve 3. století. Zvyk milovanému člověku v tento den něco darovat se podle církve odvozuje z jeho životopisu. Údajně obdarovával mladé páry kyticemi a římským mužům přitom radil zůstat raději doma u své ženy, než táhnout do války. Byl prý proto za císaře Klaudia popraven. Do Česka valentýnská tradice dorazila z anglosaského světa až po roce 1989.

Co k nám ještě může přijít...

Irsko:
Den svatého Patrika – 17.březen – Oslava patrona Irska se neobejde bez všeho zeleného, někde se tradičně barví pití i potraviny barvivem na zeleno. U nás svátek slaví jenom nadšenci a milovníci Irska.

USA:
Hallowen – 31. říjen – Večer před Svátkem Všech svatých. Tradice říká, že se objevují čarodějnice a duchové. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a koledují sladkosti.

USA:
Den díkuvzdání – Poslední čtvrtek v listopadu - Slaví se od roku 1620 jako poděkování za úrodu a hmotné statky. Typickým večerním pokrmem je pečený krocan. Při slavení tohoto svátku by měla být celá rodina pohromadě.

Svátky, které již neslavíme...

  • Sv. Jiří – 24. dubna – Svátek připomíná každoroční památná pouť na horu Říp. Čtyřlístek nalezený před svátkem sv. Jiří se vyznačoval čarovnou mocí.
  • Sv. Jan Nepomucký – 16. květen – V severních Čechách se věřilo, že ten, kdo by zlomil v den svátku tohoto světce lilii, zemřel by do deseti let v tu samou hodinu, kdy zničil květinu.
  • Svátek Božího těla – Se slavil po uplynutí jedenácti dnů od Božího hodu svatodušního, což bylo mezi 21. květnem a 24. červnem.
  • Sv. Ambrož – 7. prosince – V místech, kde byl kostel zasvěcen sv. Ambrožovi, bývalo zvykem v den svátku honění dětí kolem kostela.
  • Sv. Lucie – 13. prosinec – V předvečer svátku svaté Lucie chodívaly Lucie kolem stavení.
  • Sv. Štěpán – 26. prosince – Ještě v nedávné době bývalo zvykem na svátek svatého Štěpána chodit od domu k domu a koledovat.

Autor: (bru)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.