Odbornice varuje: Dieta Grossově dceři (11) vážně škodí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odbornice varuje: Dieta Grossově dceři (11) vážně škodí!

Z Natálie musí mít rodiče radost.
Z Natálie musí mít rodiče radost. (Aha! - Karel Kopáč, Roman Souček, koláž Ahaonline.cz)

Dcera expremiéra Natálka Grossová je ve svých 11 letech vytížená rolemi ve třech muzikálech. Aby se cítila lépe, drží bezlepkovou dietu. A její matka Šárka si libuje, že dcerka díky tomu netloustne. Odborníci ale varují: Natálce to škodí!

Bezlepkovou dietu musí dodržovat nemocní celiakií, kteří nesnášejí lepek. Jako cestu ke štíhlé postavě ji ale začaly propagovat např. Victoria Beckham nebo Gwyneth Paltrow. A odtud ji zřejmě Grossová objevila pro svoji Natálku. „Já ji nenutím, ale ona chce, už dva měsíce neměla sladkost,“ dušovala se Aha!. Dietu prý vzhledem k chatrnému zdraví nyní drží i expremiér Gross. „Navíc u bezlepkové diety se skvěle udržuje postava,“ chválí si Šárka. Natálka totiž podle ní má po tatínkovi sklony k tloustnutí.

Pro děti ne!
S tím zásadně nesouhlasí nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy Věra Boháčová. „Jakákoli výrazně restriktivní dieta bez určené příčiny je nevhodná. Nabourání pestrosti a vyváženosti jídelníčku může mít negativní vliv na zdraví a u dětí i na správný růst a vývoj,“ varuje. Podle ní by taková změna jídelníčku měla být jen na doporučení odborníka. „Potraviny obsahující lepek jsou pro naši stravu významným zdrojem sacharidů, které tvoří zhruba 50 % z denního příjmu energie, a některých vitaminů – zejména skupiny B. Jejich vyloučení bez příčiny není vhodné,“ vysvětlila Boháčová.

Zakázané potraviny
Při bezlepková dietě se nesmí jíst běžné pečivo, těstoviny, omáčky, salámy, šunky, kečupy, majonézy, müsli ani cukrovinky.



Přečtěte si
anezat
9. 3. 2014 • 11:05

haha
8. 3. 2014 • 19:40

NO CO SE DÁ ČEKAT OD BUFETÁŘKY

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.