Film, který zlomil Pomejemu vaz! Čtěte seznam kopanců, který ho dohnal k chlastu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Film, který zlomil Pomejemu vaz! Čtěte seznam kopanců, který ho dohnal k chlastu...

Jiří Pomeje.
Jiří Pomeje. (Foto Aha! – Marek Pátek,)

„Tenhle film nám změní život! Z tebe udělá světovou hvězdu a já na něm vydělám miliony,“ kasal se tehdy Jiří Pomeje (48) před svou první manželkou herečkou Michaelou Kuklovou (45). Jako vždy měl velké oči a opak byl pravdou. Romantický film Andělská tvář (2001) v kině naprosto propadl. Míša se filmovou superstar nestala a známému producentovi se život úplně převrátil naruby.

Rozpočet? 70 milionů

Pomeje s Kuklovou plánovali, že po natáčení budou »za vodou« a založí rodinu. „Říkal jsem si, udělám největší film mého života, budou prachy, zázemí a jdeme rovnou na prcka,“ zavzpomínal Pomeje. Místo vydělaného balíku peněz ale nasekal obří dluhy.

Na film, jehož rozpočet byl 70 milionů korun, si půjčoval, kde jen mohl. Neváhal oslovit ani Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie, který mu poskytl bezúročnou půjčku v částce osmi milionů. Peníze měl vrátit do osmnácti měsíců od premiéry. Přestože i režisér Zdeněk Troška (60) považoval tohle dílo za nejzdařilejší, co kdy natočil, divácké přízni se snímek netěšil. Tehdejší generace prostě nechtěla vidět další Angeliku a film skončil propadákem a velkou finanční ztrátou.


Točit, či netočit…

„Nejbližší partner mi cuknul s dvaceti miliony tři dny před natáčením. Před tím už ale bylo vyplaceno na kostýmech, na pronájmech a ubytování deset milionů korun. Měl jsem na výběr. Film spustit, nebo ho stopnout a mít dluh deset milionů,“ uvedl Pomeje.

Sedl si a začal počítat. „Vzal jsem si všechny návštěvnosti filmů Zdeňka Trošky. Na každý přišlo nejméně 400 tisíc lidí. Tak jsem si řekl, že když by Andělskou tvář navštívilo 300 tisíc diváků, tak je to zaplacený a rozhodl se to risknout,“ popsal. Jenomže Zdeněk Troška, při vší úctě, zkrátka není typ na červenou knihovnu. Jeho parketou jsou komedie a pohádky…


Propadák! 75 tisíc diváků v kinech

Do bijáku ale dorazilo pouhých 75 tisíc lid a Pomeje tušil, že je zle. Jeho firma se po tomto neúspěchu dostala do konkursu, neměl ani korunu, zadlužil se, neměl své dluhy z čeho splatit. Narychlo převedl auto a družstevní byt na svoji tehdejší manželku Michaelu Kuklovou, přestože obojí mělo být součástí společného jmění manželů a peníze z prodeje měly zůstat v konkursní podstatě.

Na natáčení filmu Andělská tvář vzpomíná Míša moc ráda, přestože byl jednou z příčin krachu manželství s Jiřím Pomejem (na snímku).

Skončil u soudu, který se vlekl několik let. Nakonec vyvázl jen s podmínkou. Svůj krach těžce nesl, útěchu hledal v alkoholu, kterému naplno propadl a to se pochopitelně manželce nelíbilo. „Pamatuji si to přesně, 2. ledna 2006 mi řekla, ať se sbalím a vypadnu. Zjistil jsem, že se mé věci vejdou do tří tašek a ve tři ráno jsem stál v zimě na chodníku,“ prozradil.

Rok na to mu oznámila, že někoho má a za svým dosavadním životem chce udělat tlustou čáru. „Míša se začala bát o holou existenci, nedivím se jí, že mě poslala do háje. Andělská tvář mi zkrátka zničila manželství a učinila ze mě žebráka a bezdomovce,“ uvedl k tomu Pomeje.

Přečtěte si
ivuska1
27. 12. 2013 • 13:30

ivuska1
27. 12. 2013 • 13:29

Film Andelska tvar nebyl spatny, je mnoho horsich filmu, z kterych se prehnane delaji " umelecka dila " .

6010
27. 12. 2013 • 08:14

Přitom se mi ten film velice líbil.Nechápu diváky.Holt tam bylo málo krve či co?

pelagie
26. 12. 2013 • 20:04

Přesně .......

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.