Gott veřejně zesměšňoval Slováčka básničkou! Čtěte ji uvnitř článku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Gott veřejně zesměšňoval Slováčka básničkou! Čtěte ji uvnitř článku

2008: Felix a Karel u Zdi nářků v Izraeli.
2008: Felix a Karel u Zdi nářků v Izraeli. (Foto František Jirásek, Lumír Hanuš, Miloš Schmiedberger)

Včera to bylo přesně 70 let, co se narodil legendární klarinetista, saxofonista a dirigent Felix Slováček. Oslavu už má za sebou. Ve středu mu v pražské Lucerně gratulovaly desítky kamarádů a stovky fanoušků. Mezi nimi byl i Felixův velký kamarád Karel Gott (73), který prozradil, že si v 80. letech Slováčka dobíral kvůli jeho vzrůstu.

Slováček doprovázel Gotta na koncertech v letech 1969 až 1986, kdy byl členem Orchestru Ladislava Štaidla. A je tedy jasné, že spolu Karel a Felix během té doby hodně zažili. „Pamatuji se, že jsem ho v roce 1980 uváděl na koncertech asi takhle: Středního vzrůstu jsi, Felixi, avšak když hraješ, velik si. Několik kamarádů mi pak vytklo, že jsem tohoto básníka saxofonu uvedl jen tak obyčejným rýmem. Proto jsem se toho v roce 1982 vyvaroval a dopustil se naivní poezie.“

"Když přijde Felix se saxem  / Neklidný náhle nějak jsem / Já totiž vím, že dívčí oči náhle se ze mne na něj stočí / V obdivu čistém, ryzím / Slováček přijde / Tak já mizím."

Vystupují spolu dodnes
Gott se se Slováčkem poprvé setkali v roce 1967 v pražské poetické kavárně Viola, kde hrál jazz. „A jak jinak, povídali jsme si tenkrát o muzice. Kdy by mne tenkrát napadlo, že spolu pak prožijeme úžasných sedmnáct let, plných muziky a cestování po republice i po světě. Zažili jsme všechno možné i nemožné. Chvíle radosti i smutku, pochopení i nepochopení,“ vzpomíná Gott, který se Slováčkem spolupracuje dodnes. Není rok, kdy by Karel nevystoupil s jeho big bandem, a nebo Felixe nevzal na své zahraničí koncerty.



„Moc rád vzpomínám na rok 2008, kdy Felix vystoupil jako host na třech mých koncertech v Kanadě, stejně jako na mém prvním koncertu v izraelském Tel Avivu. Nebo na to, jak jsme společně vystoupili na oslavách osmdesátých narozenin legendárních Alexandrovců v prestižním moskevském Čajkovského sále,“ dodal zpěvák.
Ten Felixi Slováčkovi věnuje i sobotní díl svého rozhlasového pořadu Zpátky si dám tenhle film na Českém rozhlase 2.





Autor:  lbp

Přečtěte si
alixie
7. 1. 2014 • 14:42

Lidi, neblbněte!!!!!

eisenbieger
25. 5. 2013 • 05:01

neni to tak presne ....gott a slovacek donaseli stajdlovi a ten to hodil ofiko na papir , ale prosprechari to byli za jakyhokoliv rezimu , ja tuhle pakaz nemusim

mrum
24. 5. 2013 • 20:08

Kromě toho, že to není básnička, ale trapná veršovánka, tak sám Gott je malej, tak co kritizuje Slováčka? Ten aspoň něco umí, na rozdíl od udavače Káji.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.