Tajemné schopnosti zvířat: Cítí smrtelné nebezpečí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemné schopnosti zvířat: Cítí smrtelné nebezpečí!

Sloni vycítí živelnou katastrofu několik dní dopředu.
Sloni vycítí živelnou katastrofu několik dní dopředu. (archiv, Isifa)

PRAHA – Co stojí za schopností některých zvířat předvídat ničivá zemětřesení či jiné živelné pohromy? Sluch, čich, telepatie? Je to jedno z velkých tajemství, která zůstávají stále neodhalena. Vědci na to sice mají řadu teorií, ovšem žádný důkaz nemáme.

..

Co všechno dovedou předvídat:

  • Zemětřesení
  • Tsunami
  • Válečná nebezpečí
  • Povodně
  • Bouřky a změny počasí
  • Nehody
  • Nebezpečí úrazu

Čím by to mohlo být:

Sluch - Některá zvířata slyší tzv. infrazvuk. Jedná se o zvuk s frekvencí nižší než 16 hertzů, který lidské ucho nevnímá. Infrazvukové vlny vznikají při zemětřesení, sopečných výbuších, lavinách či vlnách tsunami.
Vibrace zemského povrchu - Tahle teorie byla dlouho považována za pravděpodobnou, ovšem proti hovoří hned několik argumentů. V seizmicky aktivních oblastech jsou slabší záchvěvy půdy vcelku běžné, takže by muselo nutně docházet k »falešným poplachům« ze strany zvlášť citlivých zvířat. Zřejmě by je vyděsilo i projíždějící nákladní auto.
Elektrické změny - Bylo prokázáno, že v některých případech před záchvěvy země dochází ke změnám elektrostatických polí a vzniku elektrických výbojů. Na podobné jevy by mohla zvířata reagovat. Šlo by tak vysvětlit i řadu jiných anomálií spojovaných se zemětřeseními, jako zvláštní záření vycházející zpod povrchu, stejně jako poruchy rádiového a televizního signálu.
Telepatie - K teorii »předtuch« se v poslední době přiklání stále více kapacit. Jak jinak si např. vysvětlit varování zvířat před útoky nacistických raket a před nálety bombardérů, velmi dobře zdokumentované z období druhé světové války?

Jasnozřivá zvířata:

Psi a kočky - Jsou ze všech zvířat nejlepší »telepati«, spolehlivě poznají nejen bouřku, ale většinu přírodních katastrof. Pokud zneklidní a začnou zničehonic hledat úkryt, něco je špatně!
Krysy a další hlodavci - Obvykle opustí místo, kterému hrozí nebezpečí silných otřesů půdy, dokonce několik dní předem!
Ryby a červi - Před zemětřesením se ryby začnou chovat velmi zmateně, a panikaří dokonce několik hodin před tím, než přijde. Žížaly na blížící se otřesy země reagují tak, že z ní houfně vylézají!
Sloni a další velcí savci - Příkladem je ničivá vlna tsunami v Thajsku z prosince 2004. Sloni, buvoli, antilopy, jeleni i další zvířata se včas stáhla od pobřeží a vrátila se, až když nebezpečí pominulo.

Nadějný varovnýsystém:

V minulosti se někteří vědci snažili využít zvláštní zvířecí schopnosti k vytvoření systému včasného varování před zemětřesením. Experimenty např. probíhaly na přelomu 70. a 80. let ve Stanfordském institutu v USA. Vědci Leon Otis a William Kautz sehnali 1200 dobrovolníků z Kalifornie, kteří mohli zdarma využít telefonní linku, pokud si u zvířat všimli podivného chování s neznámou příčinou. Během dvou let se tak podařilo předpovědět sedm ze třinácti zemětřesení! A to i přesto, že ani k jednomu nedošlo přímo ve sledované oblasti. Navzdory tomu ale projekt zanikl – z finančních důvodů...

21.10.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.