Pozor na houby! Vařte je půl hodiny!

PRAHA – Česko zažívá houbařské žně. Co se nesní hned, to se usuší, zavaří nebo zmrazí. Pokud si ale nedáte dobrý pozor, hrozí vám otrava. A může jít i o život!
Pokud houby rychle nezpracujeme, začnou se v nich rozkládat bílkoviny a vzniknou nebezpečné toxiny, například kadaverin a butrescin. To hrozí, když je budeme dlouho skladovat v chladničce, nebo pokud nemáme výkonný mrazák. „Pokud nakrájené houby zmrazíme pod 18 stupňů, můžeme je skladovat až půl roku. Když ale nezastavíme rozkladný proces, můžeme se dočkat podobné otravy jako ze zkaženého masa, čeká nás průjem a silné zvracení,“ řekl Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie.
Velmi nebezpečný je i špatný postup při sušení hub. „Pokud nenecháme houby dokonale usušit, mohou zplesnivět. Pak mohou obsahovat silně karcinogenní plísňové toxiny afl atoxiny a pakulíny,“ podotkl toxikolog.
Podle Klána je v těchto dnech nezvykle mnoho otrav hřiby. „Není dne, aby se někdo neotrávil modráky. Pokud se nedusí půl hodiny ve vodě, nebo čtvrt hodiny na tuku, nestačí se v nich rozložit toxiny, a po jídle přijdou dlouhé hodiny prudkého zvracení,“ varoval vědec.
1.9.2006