Bzum, bzum, bzum! Mouchám začíná rej! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bzum, bzum, bzum! Mouchám začíná rej!

Lidské oko rozlišuje 15 až 20 obrázků za sekundu, zatímco moucha 250 až 300 obrázků za sekundu. Proto je tak těžké je zaplácnout.
Lidské oko rozlišuje 15 až 20 obrázků za sekundu, zatímco moucha 250 až 300 obrázků za sekundu. Proto je tak těžké je zaplácnout. (Profimedia.cz, ara)

PRAHA – Protivné mouchy! Už brzy zase zabzučí kolem vaší hlavy. V Česku jich žije kolem 300 druhů. Nenechají vás spát, polezou po stole, budou se topit ve vašem pití, a dokonce mohou ohrozit i vaše zdraví.

Protivné mouchy! Už brzy zase zabzučí kolem vaší hlavy. V Česku jich žije kolem 300 druhů. Nenechají vás spát, polezou po stole, budou se topit ve vašem pití, a dokonce mohou ohrozit i vaše zdraví. S oblibou totiž přelétají z trusu, bahna či odpadků rovnou do vaší domácnosti a usadí se třeba na vašem svátečním dortu.

Některé mouchy si infikovaným sosáčkem s chutí cucnou lidské krve. Při té příležitosti vás mohou nakazit různými choroboplodnými zárodky zejména salmonelózou či bakteriemi způsobujícími střevní potíže. Způsobují ale i kažení potravin. Je tedy nejvyšší čas, jak se proti bzučivým vetřelcům opevnit a vyzbrojit.

Jak na ně?
  • Nejdůležitější je prevence – např. nenechávat na stole potraviny, zejména ovoce.
  • Mechanická ochrana – mucholapka, plácačka, pletivo nebo sítě do oken.
  • Chemické prostředky samolepky a aerosoly, např. Biolit.
  • Elektrické lapače hmyzu – usmrcují elektrickým proudem, lákají hmyz světlem z UV lampy.
  • Pomoc profesionálů – firma vám do domu aplikuje prostředek, který má účinnost 6 až 8 týdnů a zahubí každou mouchu.
  • Babské rady – sušená levandule zavěšená v okně, větvičky černého bezu nebo rajčat volně rozvěšené po místnosti. Nechte na rozpálené plotýnce sporáku vypařit trochu kuchyňského octa. Mouchy octové aroma nemají rády, a tak od nich budete mít pokoj.
Tyto mouchy nás nejčastěji obtěžují

Moucha domácí
Živí se mršinami i výkaly, s chutí si pak u vás doma sedne na potraviny. Při hodování na tuhých látkách na ně pak vypouští slinu. Často také vyvrhuje obsah žaludku s natrávenou potravou. Ústním ústrojím pak saje náš pot a přenáší různé choroboplodné zárodky.

Kliknutím zvětšeteBzučivka zlatá
Její larvy lze někdy nalézt i v ranách na lidském těle. Vyskytuje se hlavně v blízkosti lesů a proniká do blízkosti člověka. Samička klade žlutá vajíčka na zdechliny, fekálie a kvasící kuchyňské odpadky. V domech se vyskytuje zejména bzučivka obecná. Klade tam vajíčka hlavně na maso.

Kliknutím zvětšeteOctomilka
Lidově se jí říká banánová nebo octová či ovocná muška. Vyskytuje se totiž nejčastěji na přezrálém nebo hnijícím ovoci. Jde o vesměs světle žluté mušky s červenýma očkama. Většinou dosahují velikosti pouze 2 až 4 milimetry. Mnohdy mají zřetelný vzor na křídlech.

Kliknutím zvětšeteOvád velký
Tento robustní hmyz potkáme nejčastěji poblíž pastvin nebo u vody. Útočné jsou samice. Ty si nejraději pochutnávají na krvi skotu a koní, ale rády si cucnoui lidské. Samci se živí rostlinnými šťávami. Jejich bodnutí je velmi svědivé. Do rány totiž vniká protisrážlivá látka antikoagulin.

Kliknutím zvětšeteSlunilka pokojová
Často se vyskytuje v odpadcích, v potravinách, v mrtvých zvířatech, v drůbežárnách, v hnoji atd. Pohybuje se v blízkosti světel. Živí se výkaly, sladkostmi atd. Může přenášet choroboplodné zárodky z odpadků na potraviny a výměšky znečišťuje povrch nábytku, talířů, sklenic apod.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.