Obama se stěhuje do Bílého domu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Obama se stěhuje do Bílého domu

WASHINGTON – Barack Obama (47) dnes ve Washingtonu složí slavnostní přísahu a nastoupí do úřadu prezidenta USA. Stane se tak novým nejmocnějším mužem světa! Jak si manželka Michelle (44) a dcery Malia (10) a Sasha (7) zvyknou na nový domov?


Jeho dcery Malia a Sasha: Nejstřeženější děti světa!

Dnes vpodvečer proběhne slavnostní inaugurace Baracka Obamy, nového prezidenta USA a nejmocnějšího muže světa

Jak se dívkám změní život? Budou se mít jako v bavlnce, ale zároveň budou nejstřeženějšími dětmi světa. Média jim budou stále v patách a bodyguardi se od nich nehnou ani na krok. Éra bezstarostného dětství jim bezpochyby skončila.

Obě tatínka nadevše milují. A je jim jedno, jestli je prezident, nebo ne. Na nový domov se však děvčátka těší už několik týdnů. Hlavou se jim honí spousta otázek: „Necháme si pokojíčky vymalovat růžově, nebo fialově? Budou u nás moci občas přespat kamarádky? A kdy už dostaneme slíbeného pejska?“

V Bílém domě zatím moc dětí nežilo. Dceři Billa Clintona Chelsea bylo třináct, když se její otec stal prezidentem. A Jimmy Carter se ujal úřadu, když bylo jeho dceři Amy devět let.

Jak budou bydlet?

Jedno z děvčat dostane »Modrou ložnici« a druhé »Žlutou ložnici«. Obě se nacházejí ve druhém patře hlavní budovy. Matka Michelle (44) jim slíbila, že si mohou pokojíčky vyzdobit, jak budou chtít. Když Malia viděla Lincolnovu pracovnu, měla jasno: „Já budu dělat domácí úkoly na Lincolnově psacím stole!“ Takové štěstí holt nemá každé dítě...

Jak bude vypadat jejich všední den?

Budík u Obamů zvoní běžně kolem páté. V 7 hodin již dívky nasedají do limuzín v doprovodu ozbrojených bezpečnostních agentů a vyrážejí do školy. Starší z dcer Malia chodí do páté a mladší Sasha do druhé třídy soukromé školy Sidwell-Friends. Za vzdělání každé z nich platí rodiče okolo 600 tisíc Kč za rok. Škola dívkám končí v 15.20 hodin. Z bezpečnostních důvodů odcházejí o chvilku dřív než ostatní spolužáci a k limuzínám chodí podzemními garážemi. Po návratu domů dělají domácí úkoly, poslouchají hudbu a povečeří s rodiči. Televizi mají dovolenou jen na hodinu denně. Chodí spát okolo půl deváté večer.

Mají dívky nějaké povinnosti?

Přestože Bílý dům netrpí nedostatkem personálu, postele si holky stelou samy! A zrovna tak jejich matka. Ta se drží přísloví: „Práce šlechtí.“ A není první dámou, která toto pravidlo prosazuje – postel si stlaly samy například i Hillary Clinton a Jackie Kennedy.

Kdo pro ně vaří a peče?

Veškeré jídlo má na starosti »Presidental Food Service«. Obamovi budou jíst v soukromé jídelně ve druhém patře Bílého domu. Malia a Sasha si ale kdykoliv mohou cokoliv poručit. Ze všeho nejraději mají pečené kuře, makarony a francouzské toasty.

Jak tráví volný čas?

Oba rodiče chodí běhat a každé ráno tráví hodinu v posilovně. Dcerky po nich lásku ke sportu zdědily. Architekti Bílý dům samozřejmě náležitě přizpůsobili. Nechybí v něm tedy ani běžecký okruh, bazén, basketbalová hřiště ani bowlingové dráhy. Zahrada je dost velká na to, aby se Malia mohla věnovat svému oblíbenému sportu – fotbalu. Sasha se zase učí stepovat. Obě dívky navštěvují hodiny piana a zajímají se o herectví.

Mají vůbec něco zakázané?

Dívky nebudou moci vídat své kamarádky tak často jako dosud. Každé »opuštění objektu« musí být složitě předem naplánováno. A vždy s sebou budou mít ochranku. Zbývá jen jedna možnost: kamarádky musejí přijít za nimi (samozřejmě až po zkontrolování ochrankou).

Drží rodina pohromadě?

Naprosto pevně! Aby se děvčata nevzdálila zbytku rodiny, stěhuje se s nimi do Bílého domu i babička – Marian Robinson (71) – matka Michelle a Barackova tchyně...

Mají nyní z tatínka větší respekt?

V žádném případě. „Vždycky mě dokážou zastavit, když moc mluvím. A názor Sashi na mou volební kampaň? – Bla bla bla,“ říká Obama.

Tohle čeká na nejmocnějšího muže světa:
Soukromý bankomat i jaderný kufřík!

Bílý dům
Má 132 místností, 35 koupelen, 412 dveří, 147 oken, 8 schodišť, 3 výtahy, kino, bazén, posilovnu, bowlingovou dráhu. Je nejbezpečnější vilou světa, má atomový kryt a pancéřovaná okna. Ve sklepě má prezident dokonce soukromý bankomat!

Plat
Činí v přepočtu 7 512 000 Kč ročně.

Letadlo
Letadlo Air Force One, Boeing 747-200B a jeden úplně stejný záložní stroj. Patří k technicky nejnákladnějším cestovním letadlům světa. Dohromady mají cenu okolo 12 miliard Kč. V letadle je 23 míst pro posádku a 70 pro cestující, konferenční místnosti s křesly z nejjemnější kůže, 80 telefonů zabezpečených proti odposlechu, radarová a obranná technika.

Ochranka
Secret Service je osobní ochranka prezidenta, kterou tvoří 3200 agentů. Nosí černé obleky, sluneční brýle a na uchu mají vysílačku. V případech nouze obklopí prezidenta nebo zaujmou střelecké pozice.

Jaderný kufřík
Černý diplomatický kufřík jménem Football plný speciální elektroniky. Nosí ho korvetní kapitán nebo podplukovník. Prezident ho musí otevřít, když chce nařídit nasazení jaderných zbraní. K tomu musí použít zakódovanou plastikovou kartu, kterou nosí stále u sebe. Ten, kdo kufřík nosí, se nikdy nevzdálí od prezidenta na vzdálenost větší než 15 metrů. Ani v noci.

Auto
Prezident se vozí v ručně vyrobeném autě typu »Cadillac DTS« od firmy General Motors. Je černý, 6,3 metru dlouhý, váží 3 tuny a stál v přepočtu 65 milionů Kč. Má karoserii vypancéřovanou titanem a 12 centimetrů silné dveře.

Mobil za 70 000 Kč
Barack Obama je velký fanoušek mobilních technologií. Nyní mu hrozí, že svou vášeň bude muset výrazně omezit. S uvedením do prezidentské funkce se musí řídit speciálními zásadami. Mezi těmi je i takzvaný Presidential Records Act, tedy dokument, který přesně definuje pravidla komunikace s veřejností. Jelikož má prezident přístup k mnoha citlivým informacím, musí být veškerá jeho korespondence náležitě zabezpečena a archivována. Prezident se tak musí rozloučit s oblíbeným komunikátorem BlackBerry. O možnost komunikovat prostřednictvím e-mailových a textových zpráv však nepřijde. Rozvědka mu údajně nabídla řešení v podobě vysoce zabezpečeného komunikátoru. Jedná se o speciální přístroj s názvem Sectera Edge od společnosti General Dynamics. Americká Národní bezpečností agentura ho během minulého roku, jako jediný mobilní telefon na světě, certifikovala až na úroveň Top Secret, tedy přísně tajné. Cena tohoto typu telefonu je zhruba 70 000 Kč.

Co jste možná nevěděli o amerických prezidentech...

  • Dosavadních 43 prezidentů USA mělo dohromady 152 dětí – 90 synů a 62 dcer.
  • Nejplodnějším prezidentem byl John Tyler (1841 – 1845) – ze dvou manželství měl 15 dětí (8 synů a 7 dcer).
  • 6 prezidentů nemělo vlastní děti (např. George Washington měl adoptované).
  • Nejsvéhlavější prezidentskou dcerkou byla Amy Carter. Když její tatínek Jimmy Carter (1977 – 1981) měl hosty, pokukovala po nich ze svého domku na stromě. Na večírky si nosila knihu, aby přežila nudné řeči dospělých.
  • 10 prezidentských potomků bylo závislých na alkoholu, 3 odvykli.
  • 19 prezidentských dcer se vdalo v době trvání úřadu svého otce, 9 z nich mělo svatbu v Bílém domě.
  • 2 děti Johna F. Kennedyho (1961 – 1963), Caroline a John F. jr., měly poníka jménem Macaroni a psa jménem Pushinka – dárek od Nikity Chruščova.

Program dnešní inaugurace

16.00 našeho času: Ve washingtonském Kapitolu začne hrát orchestr amerického námořnictva.
17.00 Na místo dorazí Obama s rodinou.
17.30 Slib složí viceprezident Joe Biden.
18.00 Slib složí Barack Obama, zvedne pravou ruku a položí ji na bibli v sametové vazbě, která kdysi patřila Abrahamu Lincolnovi. V ten moment se stane prezidentem.
18.05 Obama pronese proslov, pak následuje modlitba a národní hymna.
20.00 Začne několik inauguračních slavností, Obama se ženou Michelle by měli některé absolvovat. Sami Obamovi pořádají v Bílém domě večeři při svíčkách.


Autor: (kat)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.