Žebříček nejčastějších psích plemen v Česku - Nejoblíbenější jsou jezevčíci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Žebříček nejčastějších psích plemen v Česku - Nejoblíbenější jsou jezevčíci!

 (– Archiv Aha!, Profimedia.cz)

PRAHA – Jezevčíky a německé ovčáky mají Češi nejraději! Národní registr majitelů psů vydal žebříček oblíbenosti plemen v Česku. Z čistokrevných ras jsou na pomyslném vrcholu německý ovčák, jezevčík, yorkšírský teriér a pudl. Pokud by se ale dělat žebříček všech plemen, pak jednoznačně vedou první kříženci.

Za oblibou psích stálic jako jsou jezevčíci, pudlové, yorkshirští teriéři nebo extrémně malé čivavy, stojí podle informací Národního registru majitelů psů jistá praktičnost, která spočívá zejména v menších tělesných rozměrech.V žebříčku registru jsou n prvním místě všechny rasy jezevčíků, následují německý ovčák, yorkšírský teriér a pudl. Do první desítky se dostal labradorský retrívr, kokršpaněl, zlatý retrívr, knírač a beagle.Podobné je pořadí také u Českomoravské kynologické unie. Tam se na prvním místě co do obliby umístil německý ovčák, po něm následovaly drobnější rasy: jezevčík a yorkšírský teriér. Do první desítky se vešel ještě německý ohař krátkosrstý, bernský salašnický pes nebo kavalír king Charles španěl.„Oblibu psů však nejvíce ovlivňují okolnosti jako film, vývoj životního stylu a ‚novost‘ plemene. Největší vlny zájmu o kterékoli plemeno vyvolaly v minulosti na prvním místě filmy Rin Tin Tin o legendárním německém ovčákovi a o mnoho let později komisař Rex také v případě německého ovčáka,“ řekla Markéta Císařovská z registru.

Ve své době udávali krok filmoví hrdinové jako kolie Lassie, německý ovčák komisař Rex nebo roztomilí dalmatini ve filmu 101 dalmatinů. „Film vedl k tomu, že modelky začaly nosit puntíkované šaty a známí lidé si vodili puntíkovaného psa jako módní doplněk. Vlna přešla a dnes foxteriéry ani dalmatiny v první desítce plemen nenajdeme, přestože chovná základna byla v jejich době ohromná,“ podotkla CísařovskáZájem o plemeno může vyvolat i to, že se objeví nové, jak se stalo v nedávné době u šarpeje, dříve v Česku málo viděného rhodéského ridgebacka, čínských naháčů a v poslední době u jack russel teriéra. Zájem o určité plemeno nebyl takřka nikdy vyvolán okolností, že se s ním ukazovali filmové hvězdy, zpěváci nebo významní politici.

Oblíbenost psů se počítá v delších časových obdobích, řádově letech. Je řada plemen, která si udržují svou popularitu dlouhodobě a desítky let se pohybují v »top ten«. K nim patří právě německý ovčák, jezevčíci, knírači, labradorští retrívři a další.

Tohle jsou nejslavnější psí hrdinové na světě

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Co o jezevčíkovi možná nevíte

● je to lovecký pes, který vyniká v nejrůznějších disciplínách. Dobře stopuje a hlavně je i výborným norníkem.
● svérázný, sebevědomý, chytrý, vynalézavý
● nesnáší dril a tvrdý výcvik
● miluje teplo, pohodlí a přítomnost lidí
● je mazaný a občas tvrdohlavý
● je ostražitý, ale není uštěkaný
● je nejstarším německým loveckým psem
● vyvíjel se současně s teriéry na Britských ostrovech
● jezevčíka vlastnil i herec Vlastimil Brodský

10 nejchytřejších psích ras

PRAHA – Které psí plemeno je nejchytřejší? Podle výzkumů kynologů vyšla jako nejchytřejší bordercolie. Tady je pořadí nejchytřejších psů:

Kliknutím zvětšete1. Border colie
Výjimečně učenlivá. Nejlépe poslouchá.
2. Pudl
Extrémně vnímavý ke svému okolí.
3. Německý ovčák
Záchranář, hlídač, vodí slepce, jeden pes pro všechno.
4. Zlatý retrívr
Vždy připravený pomoci, ideální pes do domácnosti.
5. Dobrman
Rozhodný, když je to vážné, dokáže být velice prudký.
6. Shetlandský ovčák
Chytrý, miluje těžké úkoly.
7. Retrívr
Miluje děti, naučí se hrát i fotbal.
8. Papilon
Rozumný, čestný, doporučen pro psí sporty.
9. Rotvajler
Chytrý, disciplinovaný. Musí být u dobrých učitelů.
10. Australský ovčák
Rozumný, nepotřebuje vodítko.

Retrívr dobyl svět

Na celém světě se v relativně krátké době, od konce 80. let minulého století, prosadil labradorský retrívr. „Jeho popularita vylétla nejprve ve Švédsku, ale během přibližně deseti let dobyl celý svět včetně Spojených států,“ uvedla Markéta Císařovská z Národního registru majitelů. Retrívra totiž podle ní lze bez obtíží držet ve městě, je však dostatečně odolný i pro život na venkově, je vynikajícím a mimořádně přátelským domácím společníkem, spolehlivým průvodcem nevidomých, ale také výkonným loveckým psem. Retrívři vypadají dobře a jejich krátká srst nevyžaduje žádnou zvláštní péči.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.