Pohřeb Ireny Greifové, manželky Laufera: Vyplulo na ně trpké tajemství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pohřeb Ireny Greifové, manželky Laufera: Vyplulo na ně trpké tajemství

Pohřeb Ireny Greifové
Pohřeb Ireny Greifové (Martin Hykl, ara)

Slavná kostýmní výtvarnice Irena Greifová (†83), s níž se včera naposledy rozloučila rodina i přátelé, stála celých 52 let věrně za svým manželem a zpěvákem Josefem Lauferem (82). A když se v roce 1977 stal terčem posměchu, bojovala za něho jako lvice.

Interpret legendární tirácké hymny Sbohem, lásko, já jedu dál v roce 1976 poněkud přešlápl. Se svou skupinou Golem nazpíval píseň s vlastním textem Dopis Svobodné Evropě. V té oslavoval tajného agenta Minaříka za spáchání atentátu na rádio Svobodná Evropa. Po Chartě 77 mu tento počin převrátil život naruby.

Zkazil všem mejdan

Irena byla už tehdy váženou výtvarnicí. Na svém kontě měla snímky Petrolejové lampy, Morgiana nebo Noc na Karlštejně. Pohybovala se v nóbl kruzích a měla za kamarády chartisty. A ti všichni ji kvůli manželově písni začali opouštět. Jednou pořádal u sebe doma karikaturista Vladimír Jiránek (†74) mejdan, na který byli pozváni i Petr Pithart (81), Rudolf Slánský mladší (†71) a další odpírači totalitního režimu. Hosté i hostitel se náramně bavili... Až do té doby, než do bytu vstoupila Greifová s manželem Lauferem. Hosté začali z mejdanu jeden po druhém znechuceně odcházet.

Josef Laufer (82) se dva roky neprobral po operaci srdce: Dcera promluvila o jeho stavu!

Video se připravuje ...

Vždyť je to jen zpěváček

„Bylo mi Ireny strašně moc líto, protože byla zoufalá,“ vzpomíná její kamarádka a Jiránkova tehdejší manželka Lena. „Říkala jsem všem – neblbněte, vždyť je to jenom zpěváček, který ani neví, co a pro koho dělá! Ale nepomohlo to,“ říká Jiránkova exmanželka. Irena svého Pepíka milovala a všude ho omlouvala. „Říkala mi – za něj bych dala život! Byl pro ni vším a já jsem přesvědčena, že kdyby byl v pořádku a Irena by ho měla vedle sebe, byla by tu s námi dál,“ je přesvědčena Lena Jiránková. Naráží tím nato, že zpěvák leží po operaci srdce už tři roky v umělém spánku. Proto se také nemohl ani zúčastnit včerejšího pohřbu své ženy, s níž prožil více než půl století.

Loučil se i José

Se zesnulou Irenou Greifovou se včera v motolském krematoriu dojemně loučil i manžel, i když tam nemohl být fyzicky. Během obřadu beze slov totiž zazněly dvě písně z Lauferova repertoáru – Jen pro vás a Zabloudil bych rád a náhle. Na rakvi byl také věnec s nápisem „José – Ireně s láskou...“ Josef Laufer je totiž po matce poloviční Španěl a narodil se jako Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer.

Syn Karel Greif: Máma byla rázná

Irena měla dvě děti – s Josefem Lauferem dceru Ester (53) a z prvního manželství syna Karla Greifa (59). „Maminka byla velmi rázná. Mluvila nám do oblékání – a nejen nám, všem. Každému hned řekla, co je špatně,“ prozradil bývalý herec a pohádkový princ. Před šesti lety ji ale bohužel postihl toxický šok. Několik měsíců byla na přístrojích a musela se znovu učit chodit a mluvit. Dcera Ester tak pendlovala mezi Malvazinkami, kam chodila za maminkou, a motolskou nemocnici, kde leží její táta. Stále nepřestává věřit, že se probere...

Vlastimil Harapes na pohřbu Ireny Greifové

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.