Vše, co jste kdy chtěli vědět o domácích mazlíčcích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vše, co jste kdy chtěli vědět o domácích mazlíčcích

 (: Profimedia)

PRAHA – Mnoho lidí má psa nebo kočku. Jsou to naši věrní společníci, bez kterých si neumíme život představit. Je ale spousta věcí, které o nich nevíme. Tady je několik nepostradatelných informací o dvou nejlepších přátelích člověka.

Psi poslouchají Bacha

Kočky si nevidí pod nos

..

Kočky a psi jsou dobří pro naše zdraví.
Už v 80. letech minulého století zjistili doktoři, že například pacienti po infarktu žijí déle, pokud mají domácího mazlíčka. Kočičí vrnění může být samoléčicí mechanismus. Má totiž frekvenci 25 až 50 Hertzů. Při aplikování podobných frekvencí pozorovali vědci rychlejší srůstání kostí, šlach a svalů. Také zvyšuje hustotu kostí, relaxuje unavené svaly a ulevuje od bolesti.
Psi mají čtyřikrát více chuťových buněk než kočky.
Přesto jsou kočky mnohem vybíravější. Různé chutě získávají koťata už od matky v jejím mléku a v pozdějším věku bude kočka, která je zvyklá na konzervy, odmítat maso, přestože je její přirozenou potravou.
Kočky jsou méně obézní než psi.
Na druhou stranu častěji trpí anorexií. Spíše než o přirozené chování se u nich ale jedná o následky soužití s lidmi.
Čokoláda je pro psy jedovatá.
Obsahuje totiž theobromin, což je stimulant a zároveň způsobuje odvodňování. Kočky sladké věci vůbec nejedí, protože nerozpoznají sladkou chuť.
Psi nejsou barvoslepí.
Jen nevidí všechny barvy jako lidé. Některé jim prostě splývají. Psí svět je převážně žlutomodrý. Kočky jsou také schopné rozlišit limitovaný počet barev.

Jazyk
Kočky se olizováním chrání proti vedru i proti zimě. V zimě si olizují srst, která vytvoří mnohem kompaktnější vrstvu chránící před chladem. V létě naopak srst navlhčují. Protože nemají potní žlázy, tak se chladí odpařující se vlhkostí.

Ocas
Kočky signalizují své přátelství zvednutým ocasem. V této pozici se vydrží celé hodiny třít o lidskou nohu. Podle vědců je to gesto, které se vyvinulo až během soužití s člověkem. Divoké kočky zvedají ocas jen při rozstřikování moči.

Drápky
Kočky se nemohou často dostat dolů ze stromů, a to kvůli evoluční chybě. Jejich drápky jsou ideální pro lezení nahoru. Dolů však musí kočka buď skočit, nebo se spustit pozadu.

Uši
Kočky mají více než dvacet externích ušních svalů. Mohou tak každé ucho nasměrovat jinam. Lépe proto identifi kují zdroj zvuků. Jsou schopné slyšet i ultrazvukové vibrace, které způsobuje motor auta.

Čumák
Má tak jemný čich, že je schopen ještě po týdnu najít lidský otisk prstu. Vědci dokonce zjistili, že psi čichem rozpoznají i elektrický proud. To proto, že při průtoku elektřiny vzniká stopové množství ozonu, které pes ucítí. Psím tajemstvím je mokrý čumák, na který se nalepí i sebemenší pachová molekula, kterou pak může pes analyzovat. Pes si kvůli tomu musí nos udržovat stále vlhký. Vědci odhadují, že každý den vyprodukují psi půl litru hlenů.

Zuby
Psi mají 42 zubů (kočky jen 30). Psi mají mnohem více stoliček, které používají k drcení kořínků, rostlin a hlavně kostí.

Ocas
Šťastní psi vrtí ocasem napravo. Italští neurologové zkoumali rozdíly ve vrtících se psích ocasech. Pes, který vidí svého pána, vrtí ocasem doprava spíše, než když dorazí cizí člověk či jiný pes.

Dráp
Psi mají zakrnělý palec. Na zadní straně nohy jim roste takzvaný vlčí dráp. Jelikož je ale naprosto zbytečný a pracovním psům spíše překáží, tak se často amputuje krátce po narození.

Co asi nevíte o kočkách…

Kočky jsou většinou leváci. Při složitějších manipulacích s předměty dá přednost pravé pacce 20 % koček a levé 38 %. Zbylým 42 % je to jedno.

Kočičí mléko obsahuje 8x více proteinů a 3x více tuků než lidské mléko.

Kočky jsou mimochodníci. To znamená, že jejich levé nohy se pohybují vpřed současně o půl kroku před pravými. Mezi zvířaty je to spíše výjimka. V přírodě tak chodí například ještě velbloudi či žirafy.

Kočky na chlad instinktivně reagují ceněním zubů. Také začnou chodit do kolečka.

Hladové kočky vydrží mňoukat či vrnět dvě hodiny v kuse. Nové teritorium si zabírají řvaním či vrčením. Brání se naopak syčením a prskáním.

Kočky si nevidí pod nos. Nemůžou proto nikdy najít drobky na zemi.

Co asi nevíte o psech…

Psi preferují klasiku před popovou hudbou. Pokud chcete uklidnit nervózního psa, tak mu nesmíte pustit Britney Spears nebo Metalliku. To potom chudák začne jen nešťastně výt. Vůbec nejraději mají Bacha.

Psi jsou většinou leváci, zatímco fenky preferují svou pravou přední packu.

Feny se začnou nudit mnohem dříve než psi. Vědci ukazovali oběma pohlavím obrázky lidí a zjistili, že feny to přestalo bavit dříve než psy.

Průměrný psí štěk trvá 0,2 vteřiny. Některá plemena štěkají více než ostatní. Nejuřvanější jsou yorkšírští teriéři. Ostatní teriéři nezůstávají o moc pozadu. Ale i takový bígl umí o sobě dát vědět. Existuje záznam o bíglovi, který za deset minut štěkl 907krát. Naopak nejtišší jsou zlatí retrívři, bloodhound, akita, rotvajler či novofundlanský pes.

Deset nejchytřejších plemen psů

1. Border kolie
2. Německý ovčák
3. Hovawart
4. Pudl
5. Dobrman
6. Shetlandský ovčák
7. Zlatý retrívr
8. Papillon
9. Jezevčík
10. Australský honácký

Deset nejhloupějších plemen psů

1. Čaučau
2. Afghánský chrt
3. Basset
4. Mastif
5. Pekingský pes
6. Bloodhound
7. Buldok
8. Kokršpaněl
9. Basenži
10. Francouzský buldoček

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.