Hříčka přírody: Mini a maxi miminko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hříčka přírody: Mini a maxi miminko

Naďa – vážila po narození úctyhodných 7,75 kg.
Naďa – vážila po narození úctyhodných 7,75 kg.

MOSKVA/BERLÍN – Příroda si někdy krutě zažertuje. Kimberly a Naďa jsou dvě miminka, která se od těch ostatních výrazně liší. Německé miminko Kimberly bylo po narození velké asi jako propisovací tužka a vážilo pouhých 300 gramů.


Rodiče ruské holčičky Nadi, která přišla na svět před deseti dny, zase nevěděli, zda se jim vůbec vejde do postýlky. Tohle obří mimino totiž po narození vážilo 7,75 kilogramu.

Naďa byla tak obrovská, že musela přijít na svět císařským řezem. „Byli jsme z ní trochu v šoku. Tedy nejvíc můj manžel, který jen stál a neustále mrkal,“ říká Nadina maminka Taťána Barabanova (43). Doma má dalších jedenáct dětí. Všechny se prý narodily jako cvalíci, když po porodu vážily kolem pěti kilo. „V těhotenství jsem nejedla nic speciálního. Jsme chudí, takže to byly hlavně brambory, nudle a rajčata,“ dodává.

To druhá holčička to zdaleka neměla tak snadné a svůj život si musela doslova vybojovat. Kimberly Müller se jako téměř jedinému miminku na světě podařilo přežít, ačkoliv vážila po porodu pouhých 300 gramů a měřila 26 centimetrů. Nejmenší miminko Německa přišlo na svět patnáct týdnů před termínem a šance, že přežije, byla podle lékařů tisíc ku jedné. „Byla tak drobounká. Jen jsem jí pošeptala. »Bojuj, Kimberly, ty to dokážeš«. Naštěstí mě poslechla,“ svěřila se maminka Petra Müller (38). Kimberly, kterou po narození museli zabalit do fólie, aby neprochladla, strávila měsíce v inkubátoru, napojena na dýchací přístroj. Ve třech měsících musela podstoupit operaci laserem, protože hrozilo, že oslepne. Teď je ale podle lékařů zcela zdráva. V půl roce váží 2,5 kg a měří 43 cm. Po dlouhých měsících v nemocnici konečně začíná poznávat domov.

Miminka a rekordy

● Nejnižší porodní váha u dítěte, které přežilo, byla doposud 260 g. Američanka Rumaisa Rahmana, která se narodila v září 2004 po 25 týdnech a šesti dnech těhotenství, měřila 24,5 cm.
● Nejtěžší dítě, které přežilo, byl chlapec vážící 10,2 kg. Porodila ho Italka Carmelina Fedela v září 1955.


Autor: (šum)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.