Váňa chce jet dostih! V 65 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Váňa chce jet dostih! V 65 letech!

Josef Váňa tráví s koňmi dlouhé hodiny, ale sednout na ně teď nesmí. Až při závodě, a to by doktor neměl vědět...
Josef Váňa tráví s koňmi dlouhé hodiny, ale sednout na ně teď nesmí. Až při závodě, a to by doktor neměl vědět... (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Mária Rušinová, ara)

Sužují ho obrovské bolesti, doktor mu zakázal se na koně vůbec podívat, natož se na něj posadit a jezdit! Čeká na složitou operaci, ale stejně si nedá říct. Tvrdá palice, nezničitelný a nesmrtelný Josef Váňa (65) chce příští týden jet dostih! Blázen, riskuje, může se zmrzačit! Osminásobný vítěz Velké pardubické se chystá na sobotní rovinový dostih trenérů ve Velké Chuchli.

Kolega Václav Chaloupka (70) se prestižní akce kvůli váze nezúčastní. Prostě nezhubl a nevejde se do limitu 75 kg. Váňa zase bojuje s bolestmi, silně ho limitují v tom vůbec se jakkoli posadit do sedla. A Sakruje, že kdyby měl už vyměněný kyčelní kloub, náramně se mu pojede. „Poslední týdny se potýkám s velkou bolestí pravého kyčelního kloubu a čekám na jeho výměnu jako na boží smilování. Čím dřív bude operace, tím líp,“ líčí Váňa, neboť má již v levé noze totální endoprotézu.

Dlouho neseděl na koni

Je tedy pro něj dostih trenérů na 1400 metrů v rámci Evropského poháru žokejů v pražské Velké Chuchli v ohrožení? „Od začátku září jsem neseděl na koni, doktor mi to zakázal. Měl jsem problémy v sedle, i když jsem jel krokem, a kdybych byl sra*ka, tak jsem se rozbrečel,“ vysvětloval s tím, že bolesti jsou kruté, ale...

„Obkroužit 1400 metrů se dá i s jednou nohou. Vzpomínám si, jak jsem před patnácti lety jel Velkou pardubickou s tím, že se mi v úterý zhroutil kyčelní kloub a začaly se mi třít kosti o sebe. Už nevím, zda jsme byli druzí, nebo třetí, ale určitě jsem vydržel na koni až do cíle,“ chlubí se Váňa. „Byla to hrozná muka. Pak mi kloub vyměnili a můžu vám říct, že se mi úplně změnil život.“

Zároveň však přiznává, že tenkrát měl kondici někde úplně jinde. A jak vypadá aktuální fyzička? „Občas si jdu zaplavat a tu a tam projet na kole. Ta intenzita tam už ale není,“ je si vědom trenér.

Už dva roky nezávodil

Váňa vždy miloval koně, zájem diváků a médií. Atmosféra kolem dostihů mu chybí a dělá vše pro to, aby se do sedla vrátil. Velkou pardubickou jel naposledy v roce 2014, kdy skončil s Tiumenem předposlední. Naposledy se objevil v sedle předloni, když na jedné z překážek čtvrté kvalifikace spadl z Rabbita Hawka Winga a musel se vzdát snu o dalším startu.

Nechci chcípáka, ale závodníka

Na jakém koni plánuje velký návrat? „Dostal jsem tip na jednoho staršího hodného koně, aby mě neshodil, ale jestli bude také utíkat, to nevím. Chtěl bych totiž závodníka, ne chcípáka, aby se mi mladí nesmáli,“ vysvětluje s tím, že žokej rozhodně nemůže jít do dostihu bez touhy zvítězit. „Kluci, kteří jsou i o čtyřicet let mladší, by ale měli být dynamičtější,“ připouští muž, kterému 20. října bude ďábelských 66 let. Teprve, reaguje okamžitě.

Zbytek článku najdete v tištěném Aha! online.

Dobrodružství kovboje Váni! Slavný žokej zaháněl stádo splašených krav

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
20. 9. 2018 • 13:49

Taky jeden, který se nedokáže rozloučit se slávou.

defakto
17. 9. 2018 • 08:53

... je to starý blázen i kdyby jel ten dostih , skončí to ostudou ! Měl by dát příležitost mladším kolegům žokejům , at sbírají skušenosti na velkých dostizích.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.