Velké manévry v Průmyslovém paláci: Piškula sází koš za košem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Velké manévry v Průmyslovém paláci: Piškula sází koš za košem

Silná trojka – Filip Březina, hráč NBA Jiří Welsch (tady hraje Itala) a Zdeněk Piškula
Silná trojka – Filip Březina, hráč NBA Jiří Welsch (tady hraje Itala) a Zdeněk Piškula (Foto pro Aha! - BUC-FILM/Patrik Nguyen)

Zkraje ledna se Průmyslový palác na pražském Výstavišti změnil k nepoznání. Filmaři sál v pravém křídle přestavěli na repliku ženevské sportovní haly, kde se v roce 1946 odehrávalo první poválečné mistrovství Evropy v basketbalu. Točí se tu film Zlatý podraz. A Zdeněk Piškula (19) si kvůli natáčení musel oprášit sport, který hrál naposledy na základce!

S přestavbou filmaři začali už v listopadu. Jde o dobový film, takže se sháněly rekvizity od telefonů přes mikrofony, zvon, na který se v Ženevě zvonilo, vyráběla se replika ztraceného poháru pro mistry Evropy 1946, tribuny se chystaly v truhlářských dílnách a montovaly na místě, tiskly se repliky dobových plakátů.

Zároveň se alarmoval komparz – téměř 700 lidí muselo vypadat jako v roce 1946, takže byla nezbytná velká kostýmní příprava, líčení a dobové účesy. Protože herci hrají basketbal na reprezentační úrovni, čekaly je tréninky, na které měli půl roku. Filip Březina (22) hraje nejzkušenějšího hráče Frantu, přitom basketbal nikdy nehrál. „Když ho viděl Jiří Welsch, který hrál NBA za Boston Celtics, nechtěl věřit tomu, co se naučil za půl roku,“ prozradil člen štábu.

Z bruslí do tenisek

Zdeněk Piškula má s rolemi sportovců zkušenosti. Teď trénoval basketbal, ale kvůli předchozímu natáčení seriálu Lajna musel nazout hokejové i krasobruslařské brusle! „Když jsme točili krasobruslení, kde jsou rozdílné brusle, měli jsme točit, že mi to nejde a jak padám. Mně to opravdu nešlo a padal jsem. Točili jsme to asi osmkrát a já se ráno probudil s modřinami po celých stehnech a zádech,“ svěřil tehdy Piškula.

Více si můžete přečíst v tištěném nedělním deníku Aha!

Na video se Zdeňkem Piškulou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.