Používáte šminky dlouho? Vaší kůži hrozí infekce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Používáte šminky dlouho? Vaší kůži hrozí infekce!

Řasenka by se měla měnit každé tři měsíce.
Řasenka by se měla měnit každé tři měsíce. (Profimedia.cz)

PRAHA – Podle průzkumu stráví průměrná žena líčením v součtu 682 a půl dne života, což jsou téměř dva roky. Devět z deseti žen při tom vážně ohrožuje své zdraví, aniž by to tušily. Používají totiž šminky, které už dávno měly vyhodit.

Oblíbená rtěnka nebo řasenka se po nějaké době stává semeništěm bakterií, které po nanesení způsobují infekce na kůži. Podle očních lékařů by např. průměrná doba používání jedné řasenky neměla překročit tři až šest měsíců. Na to ale vůbec nedbá 92 % žen, které ji používají klidně i po půl roce!

Dvě třetiny z dotázaných žen dokonce používaly řasenku a oční stíny déle než dva roky. Riziko infekce se samozřejmě ještě zvyšuje, pokud si ženy malovátka půjčují navzájem. To se týká zejména dívek mladších 24 let.

„Řasenka je živnou půdou pro bakterie. Proto nás vůbec nepřekvapuje, že téměř polovina oslovených žen má slzející zarudlé oči, které je často pálí, když řasenku včas nevyhodí nebo ji dokonce sdílejí s jinými,“ říkají lékaři.

Infekci pleti a očí způsobuje také časté dotýkání se a mnutí. Každý takový dotyk na pokožku obličeje a do očí přenese obrovské množství nejrůznějších bakterií, špínu a také mastnotu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.