Gott (77) na Bratislavské lyře: Nečekaný úspěch v kariéře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Gott (77) na Bratislavské lyře: Nečekaný úspěch v kariéře!

2016 - Karel si Lyru pořádně vychutnal. Sklidil několikrát neutuchající potlesk vstoje.
2016 - Karel si Lyru pořádně vychutnal. Sklidil několikrát neutuchající potlesk vstoje. (Foto pro Aha! – Plus JEDEŇ DEŇ, Profimedia.cz)

Soutěž Bratislavská lyra slavila půlstoletí a úterní koncert »Lyra 50 – Mám rozprávkový dom« se pro slovenskou metropoli stal událostí století. V Incheba Expo areně vystoupilo na 70 interpretů z bývalého Československa. Tou největší hvězdou byl Karel Gott (77).

Byla to právě píseň Mám rozprávkový dom, se kterou Slavík v roce 1966 zvítězil v prvním ročníku soutěže. „Pro mnohé z nás Lyra znamenala mezník na naší pěvecké dráze,“ prohlásil Karel. Obzvlášť ale pro jeho život Lyra znamenala hodně.

Pošli to dál
O rok později, v roce 1967, v soutěži totiž vystupoval s písní Pošli to dál. A tehdy byl v Bratislavě i německý hledač talentů Ossi Drechsler, kterého tehdy mladý zpěvák písní Jiřího Štaidla (†30) doslova uchvátil. Okamžitě mu zařídil smlouvu s vydavatelstvím Polydor a zasloužil se o jeho první německý debutový singl Pošli to dál, kterého se prodalo přes milion nosičů. Gottovi se okamžitě začalo říkat Zlatý hlas z Prahy a v Německu se stal hvězdou, kterou zůstal dodnes. Nedobrovolná pauza
Ovace několikatisícového davu vstoje sklidil Slavík na úterním výročním koncertu, už když vstoupil na pódium. Jako první zpíval právě Mám rozprávkový dom. „Dobrý večer, velké díky, dámy a pánové. Děkuji za skvělé přivítání a aplaus, ve který jsem už nedoufal, že někdy přijde. Rok jsem na to čekal a – přišlo to,“ řekl Slavík po první písničce.

A potom spustil Pošli to dál a Hej, páni konšelé – další songy, které na Lyře v minulosti bodovaly. „Kvůli velké nedobrovolné pauze jsem v Bratislavě nebyl rok. Moc se těším,“ komentoval Karel už před koncertem. A měl se na co těšit. Slovensko, které mu měsíce drželo palce v jeho boji s rakovinou mízních uzlin, mu v areně doslova padlo k nohám. Slavík byl přešťastný.

Letěl soukromým tryskáčem
Přestože byl Gott hned po příletu ubytován v luxusním hotelu Carlton v centru Bratislavy, nakonec tam nepřespal. Po půlnoci odcestoval soukromým speciálem, kterým i přiletěl, domů.

Když ale hotel opouštěl, neodpustil si poznámku: „Ten hotel byl vždycky krásný! A uměl by ledaccos vyprávět...“ Byla to totiž právě budova Carltonu, ve které v minulosti bydleli soutěžící Bratislavské lyry a pořádaly se tu bujaré večírky. Proto si ostatní zpěváci, kteří si na výročním koncertu zazpívali, hotel s chutí vychutnali.

Další zajímavosti o životě Karla Gotta si přečtěte ZDE!



Přečtěte si
mandat
26. 10. 2016 • 10:54

To mu poradila asi Ivana.

-bello-
26. 10. 2016 • 00:18

Měla jsem tady příspěvek, ale zmizel. Já to ustojím, ale .... No fuj!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.