Farma plná slizu: Češi si zamilovali šneky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Farma plná slizu: Češi si zamilovali šneky

 (Aha! – Martin Pekárek)

BRNO – Britský princ Charles nebo někdejší český prezident Václav Havel s chotí – i jejich mlsné jazýčky si už pochutnávaly na šnecích, které doma pěstují manželé Miroslav a Dorota Součkovi z Brna. Před umem těchto »moravských šnekařů« se nakonec museli sklonit i Francouzi, kteří jim udělili první cenu za inovaci v tomto oboru.

Manželé Součkovi začínali s pěstováním šneků koncem roku 1989. Miroslav Souček pracoval jako restaurátor památek, ale slizká zvířátka s ulitami nakonec zvítězila na celé čáře. „Začátky byly opravdu těžké. Několik chovů se nám nevyvedlo, ale teď už známe tu správnou metodu a máme dobré krmení. Dnes nejsme v tom chování sami, máme ještě několik chovatelů. Sami jsme schopni vyprodukovat jednu tunu šneků ročně,“ říká hrdě Miroslav Souček.

„Dnes jsme s chovem dokonce tak daleko, že jako jediní nabízíme raritu – šnečí játra,“ neskrývá spokojenost. Jak ale vzpomíná, specialita měla těžký začátek. „Když jsme s ní přijeli do Francie na šnečí veletrh, byli jsme obviněni z podvodu. Nikdo nám nechtěl věřit, že šnek má játra. Nakonec se to celé vysvětlilo, Francouzi totiž chovají jiný druh šneka než my,“ dodává Souček.

„O možnostech využití šneků nejen v gastronomii se toho ví málo. Připravujeme i speciality, jako je šnečí krém proti vráskám nebo prototyp biošneka,“ nechal se slyšet Miroslav Souček. „V poslední době nám odběr na domácím trhu výrazně vzrostl, takže vyvážíme asi jen 10 procent produkce. Zbytek se sní v ČR. Mezi naše nejlepší zákazníky patři luxusní hotely v Karlových Varech a Praze.“

Kolik stojí šnek
● Cena kila je 100 Kč (před rokem 1989 to bylo 9 Kčs za kilo)
● V kilogramu je zhruba 57 kusů.
● Cena jednoho šneka vychází na necelé dvě koruny.
● Speciální kusy šneka s dlouhou nohou se prodávají i za 1000 Kč za kilo.

Šnečí maso
● Je velice chutné, jemné, bez kostí i šlach.
● Obsahuje spoustu živin, vápníku, bílkovin i proteinů, žádný tuk a je bez cholesterolu.
● „Je to v podstatě univerzální maso, lze je připravovat na mnoho způsobů, oblíbené jsou třeba šnečí řízky v klasickém trojobalu nebo usmažené v česnekovém těstíčku,“ prozrazuje recepty ze své kuchyně chovatelka šneků Dorota Součková.

Šnek
● Neslyší.
● Má plíce a játra.
● Je to převážně noční tvor.
● Je to hermafrodit.
● Snese až 300 vajíček najednou.
● Šnek se neumí plazit rovně, plazí se v kruzích – svůj sliz křižuje pokaždé nejméně jednou.
● Rychlost šneka je podle druhu od 0,5 – 50 m/h (0,001 km/h – 0,1 km/h).
● Doba odchovu jednoho šneka je tři měsíce. Chovné období je od května do října.
● Zimní spánek má při teplotě +6 až +12 ºC.
● Před prodejem se musí nechat 14 dní vylačnit.
● Největší jedinci dosahují až 40 cm a váhy 1 kg.
● Může se dožít až 15 let.

Recept Šneci po burgundsku

Co je potřeba: libovolný počet šneků, bylinkové máslo, česneková pasta.
• Bylinkové máslo smícháme se špetkou česnekové pasty nebo kousky strouhaného česneku.
• Šneka povaříme 1,5 hodiny ve vroucí vodě, vyloupneme, očistíme od střívka a vnitřností.
• Necháme vychladnout, ulitu řádně vymyjeme.
• Špetku másla vložíme do ulity, zatlačíme dovnitř šneka a zbytek vyplníme bylinkovou směsí.
• Necháme v lednici zatuhnout.
• Ohříváme v rozpálené troubě cca 7 minut, servírujeme s nakrájeným bílým pečivem, maso vydloubáváme z ulity párátkem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.