Poslední čtyřčata v Česku: Žijí v 1 + 1 a bez peněz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Poslední čtyřčata v Česku: Žijí v 1 + 1 a bez peněz!

2004 - Péče o čtyři děti není žádná legrace.
2004 - Péče o čtyři děti není žádná legrace. (: ČTK, autorka, Foto pro Aha! – Lukáš Stejskal)

KROMĚŘÍŽ – Čtyřčata Janušova z Koryčan u Kroměříže oslavila v lednu čtvrté narozeniny. To byla na dlouhou dobu poslední radost této rodiny. Zatím poslední u nás narozená čtyřčata se sice mají k světu, ale vyskakovat si moc nemohou. Manželé Janušovi mají co dělat, aby finančně vyšli…

Když se čtyřčata narodila, byla to pro dosavadní tříčlennou rodinu velká změna. Teď už jejich maminka Denisa Janušová (33) ví, že čtyři malé děti znamenají velký zápřah, především finanční. Stát si totiž podporu rodiny vykládá poněkud svérázně. „Je nás i se čtrnáctiletou dcerou Kristýnou sedm, bydlíme v 1+1 a současný příjem naší domácnosti je necelých pět tisíc korun,“ posteskla si deníku Aha! Denisa.

Životní minimum je sice 14 tisíc, ale na to prý nemá rodina nárok. Janušovi totiž prodali nemovitost, a tak měli podle úředníků vysoké příjmy. Rodina si však za utržené peníze pořídila jiné bydlení. Teď Denisa Janušová dostává od státu na příspěvcích 2200 korun a její manžel, který je momentálně bez práce, bere podporu necelých 2700 korun. Dohromady to tedy nedělá ani pět ušmudlaných tisícovek. „Sociální odbor Městského úřadu v Kroměříži totiž ve výpočtu zohlednil příjmy manžela z doby, kdy měl špatně placené zaměstnání. Měli jsme prý předpokládat, že může o práci přijít a šetřit si dopředu,“ říká Denisa.

Život se čtyřčaty znamená i jiné výdaje a překážky, které musí matka překonat. „Všechno musíte kupovat čtyřikrát. Problém byl i s umístěním dětí do školky. Nakonec nám vzali dvě,“ líčí matka. Té skončila rodičovská dovolená a už teď ví, že sehnat práci nebude jednoduché. „Asi budu podnikat, jako matku pěti dětí mě těžko někde zaměstnají,“ rozmýšlí se a uvažuje o malé drogerii.

Při zmínce o některých »výhodách«, které stát poskytuje, se jen hořce pousměje. „Pečovatelka, na tu jsme nárok měli. Problém je, že nikde není uvedeno, jakou má mít kvalifikaci. Co k nám chodilo z úřadu práce za existence, to bych vám přála vidět,“ tvrdí Denisa.

Nakonec se této role zhostil tatínek dětí. A právě z příjmu pečovatelky mu také úřednici vypočítali nynější podporu v nezaměstnanosti. „Když si všechny naše příjmy spočítám, zajímalo by mě, z čeho páni poslanci při schvalování zákonů a podmínek pro výplatu dávek vycházejí. Z potřeb rodiny a dětí určitě ne,“ uzavírá Janušová.

Porod málem nepřežili

HAVLÍČKŮV BROD – Lucka, Lenka, David a Štěpán. Všichni Ondráčkovi, všichni narozeni ve stejný den. Čtyřčata z Havlíčkova Brodu nedávno oslavila 13. narozeniny.

Po narození vážili dvě holčičky a dva kluci od 700 do 830 gramů a zprvu byla jejich šance na přežití velmi nízká. Z porodnice se dostali až po půl roce. A pak začal ten správný kolotoč. Všechno museli Ondráčkovi dělat čtyřikrát. Čtyřikrát krmit, čtyřikrát přebalovat, čtyřikrát koupat, čtyřikrát převlékat…. Tři roky jim s ratolestmi pomáhala zdravotní sestra, která k nim domů docházela pět dnů v týdnu.

Dnes už chodí Lucka, Lenka, David a Štěpán do šesté třídy základní školy. Kromě Štěpána už mají děti jasno v tom, čím by jednou chtěly být. Z Lucky zřejmě bude kuchařka, stejné přání má také David. Lenka by se chtěla stát kadeřnicí. Jasno má i jejich maminka už nechce více dětí. Ty čtyři jí prý stačí a také se obává, že by ta radost mohla být opět několikanásobná.

 

 

 

Autor:  řez,ADÉLA FIŠEROVÁ

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.